Oierii, incurcati de faptul ca Pastele e prea devreme si mieii nu au timp sa creasca. Nici programul lui Daea nu a provocat o cerere mare de carne

Oierii, incurcati de faptul ca Pastele e prea devreme si mieii nu au timp sa creasca. Nici programul lui Daea nu a provocat o cerere mare de carne

Din acest motiv, planurile crescatorilor de ovine de a face profit din vanzarea de miei sunt incurcate, acestia plangandu-se ca nu vor avea timp sa ingrase animalele pentru a ajunge la o greutate optima de aproximativ 20 de kilograme. Cat priveste programul guvernamental "Alege oaia", initiat de ministrul agriculturii Petre Daia, pentru a stimula consumul de carne de oaie, seful crescatorilor de ovine spune ca nu se vede inca o cerere mai mare pe piata interna de carne de oaie.

acum 70 luni (14 Feb 2018)

In anul 2018, sarbatoarea Pastelui ortodox va fi pe 8 aprilie, mai devreme ca de obicei. Din acest motiv, planurile crescatorilor de ovine de a face profit din vanzarea de miei sunt incurcate, acestia plangandu-se ca nu vor avea timp sa ingrase animalele pentru a ajunge la o greutate optima de aproximativ 20 de kilograme.

"Ciobanii au inceput sa vina la circumscriptiile veterinare sa crotalieze miei, altfel nu o sa o sa-i poata comercializa. Mai au varianta vanzarii pe piata interna, cu bucata sau sa-i duca la sacrificare, in abatoare sapecializate", ne spune Marcel Vidreanu, presedinte al Asociatiei Crescatorilor de Animale "Poarta Vrancei".

Crescatorii de ovine spun ca o alta problema care ii incurca in aceasta primavara la comercializarea mieilor este faptul ca perioada montei a fost intarziata.

"Desi nu a fost iarna grea, anul acesta oile au fatat mai tarziu si nu o sa avem cu ce iesi la interval de Paste. Cam in prima jumatate a lunii martie miei ar trebui sa fie numai buni de dat, dar nu vad sa reusim asa cum ne-am propus", tine sa precizeze fermierul Gheorghe Nedelcu.

Potrivit presedintelui celei mai mari asociatii profesionale din Vrancea, "Miorita", nu doar comercializarea mieilor la export va fi o problema in preajma sarbatorilor, ci si pretul de valorificare. Anul trecut, de Paste, am dat 28.000 de miei la export, iar anul acesta anticipam undeva la 10.000 de miei", ne-a precizat Ion Avram, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine Miorita Vrancea (foto jos).

Potrivit acestuia, situatia se va reglementa dupa sarbatori si pana in luna octombrie, cand se spera ca aproximativ 80.000 de capete de ovine vor lua calea strainatatii.

Cat priveste programul guvernamental "Alege oaia", initiat de ministrul agriculturii Petre Daia, pentru a stimula consumul de carne de oaie, seful crescatorilor de ovine spune ca nu se ved... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro