Ofensiva de primavara in Parlament: pensiile nesimtite

Ofensiva de primavara in Parlament: pensiile nesimtite

Alesi din toate partidele politice, 255 la numar, au semnat o propunere pentru modificarea Legii privind Statutul deputatilor si senatorilor, care prevede majorarea pensiilor parlamentarilor in functie de numarul de mandate obtinute. Desi Daea a evitat sa vorbeasca despre impactul propunerii sale asupra bugetului de stat, el a admis ca se afla printre cei care ar beneficia de indemnizatia de peste 4.000 de lei. Pentru 47 de ani, 8 luni si 5 zile de contributie primesc o pensie de 2.500 de lei la care se adauga aceasta de 4.000. Sunt 15 ani in care eu nu am beneficiat de spor de vechime", s-a plans deputatul PSD, Petre Daea, care ar ajunge la un venit lunar de 6.500 de lei dupa ce va pleca de la Palatul Parlamentului. De altfel, in anexele propunerii lor, initiatorii au inclus si un document in care arata categoriile speciale care beneficiau de indemnizatii la momentul taierilor din 2010: personalul aeronautic, procurorii si judecatorii, angajatii de la Curtea de Conturi si personalul diplomatic.

acum 115 luni (16 Apr 2015)

Alesi din toate partidele politice, 255 la numar, au semnat o propunere pentru modificarea Legii privind Statutul deputatilor si senatorilor, care prevede majorarea pensiilor parlamentarilor in functie de numarul de mandate obtinute. Potrivit proiectului initiat de catre deputatul PSD Petre Daea, deputatii si senatorii vor avea dreptul, dupa incetarea mandatului, la o indemnizatie speciala pentru activitatea depusa in Parlament, care se va adauga oricarui alt tip de pensie sau de venit realizat.

Calculul pensiei speciale se va face prin inmultirea a 0,55% din indemnizatia bruta lunara de parlamentar, care in prezent este de aproximativ 7.000 de lei, cu numarul lunilor in care si-au exercitat mandatele. Initiatorul legii, deputatul PSD Petre Daea, a aratat ca suma maxima pe care ar putea-o primi un ales iesit la pensie ar fi de 4.000 de lei. "De exemplu, pentru indemnizatia bruta de 7.000 de lei , cat este acum pentru un mandat, pensia minima este undeva la 1.500 de lei. Pragul minim pentru care primesti pensie speciala este de sase luni de zile. Deci daca ai stat mai putin de sase luni de zile nu beneficiezi de aceasta suma.

Desi Daea a evitat sa vorbeasca despre impactul propunerii sale asupra bugetului de stat, el a admis ca se afla printre cei care ar beneficia de indemnizatia de peste 4.000 de lei. In situatia lui Daea se mai afla aproximativ o suta de parlamentari care au o vechime de cel putin 12 ani in Parlament. "Impactul este foarte mic, numarul parlamentarilor care beneficiaza de un asemnea mecanism este foarte mic, undeva la o suta si ceva.Din evidentele noastre erau 120 de pensionari in 2010, acum sunt 110", a spus Daea.

Ce justificari aduc alesii

In expunerea de motive care insoteste textul legii, parlamentarii prezinta rolul Legislativului in termeni elogiosi si sustin ca importanta functiei justifica pe deplin introducerea unor indemnizatii speciale. "D... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro