Occidentul ridica sanctiunile impuse Iranului

Ridicarea sanctiunilor Occidentului impuse Iranului de un deceniu din cauza programului sau nuclear nu va avea efecte doar pentru economia iraniana, ci si pe ansamblul economiei mondiale, cu uriase consecinte in special pe piata petrolului, scrie publicatia britanica The Guardian. Abbas Araqchi, adjunctul ministrului iranian de Externe si negociator principal in negocierile nucleare, a declarat miercuri ca inspectorii AIEA au fost la Teheran pentru a verifica daca Iranul si-a indeplinit toate obligatiunile in virtutea acordului nuclear, inclusiv debransarea miilor de centrifuge si diminuarea stocului de uraniu slab imbogatit.

acum 56 luni (15 Jan 2016)

Ridicarea sanctiunilor Occidentului impuse Iranului de un deceniu din cauza programului sau nuclear nu va avea efecte doar pentru economia iraniana, ci si pe ansamblul economiei mondiale, cu uriase consecinte in special pe piata petrolului, scrie publicatia britanica The Guardian. Ridicarea sanctiunilor, care pune capat embargoului UE asupra importurilor de petrol iranian, va avea enorme repercusiuni la scara internationala, Teheranul urmand sa adauge imediat aproape o jumatate milion de barili pe zi la exporturile sale de brut.

Este momentul cand oamenii obisnuiti din Iran vor incepe sa resimta impactul acordului nuclear - incheiat de tara lor cu marile puteri mondiale la Viena vara trecuta - in viata cotidiana, cu bancile iraniene restabilind conexiunile cu sistemul financiar european si intreprinderile private concretizand oportunitati de afaceri fara teama sanctiunilor din partea Occidentului. Abbas Araqchi, adjunctul ministrului iranian de Externe si negociator principal in negocierile nucleare, a declarat miercuri ca inspectorii AIEA au fost la Teheran pentru a verifica daca Iranul si-a indeplinit toate obligatiunile in virtutea acordului nuclear, inclusiv debransarea miilor de centrifuge si diminuarea stocului de uraniu slab imbogatit.

Un raport al AIEA va declansa anuntarea "zilei punerii in lucru", cand va intra in vigoare ridicarea sanctiunilor de catre SUA si UE, ca si toate rezolutiile ONU precedente, legate de programul nuclear iranian. Teheranul asteapta ca toate acestea sa se produca sambata sau duminica, dupa o declaratie comuna asteptata intre ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, si liderul diplomatiei europene, Federica Mogherini.

La Washington, John Kerry, secretarul de Stat american, a declarat ca intrarea in vigoare a acordului nuclear este previzibila pentru urmatoarele zile. Acest transfer a constituit o parte importanta a a ecuatiei tehnice pentru anularea pe termen de 10 ani a spectrului ca Iran... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro