Occidentul refuza sa rosteasca adevarul despre Rusia lui Putin. Desi "adevarul ramane singura arma eficace impotriva propagandei rusesti"

Occidentul refuza sa rosteasca adevarul despre Rusia lui Putin. Desi

Unii dintre participantii la prima conferinta media a unui astfel de summit european, o zi dedicata felului in care presa europeana, pe de-o parte, si presa statelor care fac parte din Parteneriatul Estic - Moldova, Ucraina, Belarus, Armenia, Georgia, Azerbaidjan -, pe de alta parte, reusesc sa tina piept propagandei rusesti, au spus insa lucrurilor pe nume. + "Adevarul ramane singura arma eficace impotriva propagandei rusesti" Discutie FPR cu analista franco-slovaca Tatiana Repkova, fondatoarea organizatiei Media Managers Club, cu sediul in Paris, prezenta la summitul Parteneriatului Estic de la Riga, ca si la conferinta media care a precedat summitul: "desi studiile si jurnalistii au dovedit de-a lungul timpului ca exista mai multe feluri de adevar, in jurnalism adevarul ar trebui sa fie logic si sa se limiteze la precizia cu care sunt descrise faptele".

acum 63 luni (25 Aug 2015)

Dincolo de scopurile sale geopolitice, ultimul summit al Parteneriatului Estic, care a avut loc in capitala letona, Riga, intre 19-22 mai, a avut ca tema, practic, adevarul. Iar felul in care poti sa il ocolesti fara a minti prea mult, atunci cand nu poti face altfel, este o adevarata arta: numai ca o arta a fugii, la propriu. Sa petreci patru zile vorbind despre Rusia fara a rosti substantivul propriu "Vladimir Putin" este o astfel de realizare. Si mai greu de acceptat, felul in care acest nume a fost evitat nu a fost deloc resimtit ca un supliciu. Ca rezultat, "stapanul cartilor de joc" nu s-a considerat deloc sifonat, mai mult, si-a putut continua nestingherit acel pas-de-deux care dureaza de ceva timp in Ucraina; Unii dintre participantii la prima conferinta media a unui astfel de summit european, o zi dedicata felului in care presa europeana, pe de-o parte, si presa statelor care fac parte din Parteneriatul Estic - Moldova, Ucraina, Belarus, Armenia, Georgia, Azerbaidjan -, pe de alta parte, reusesc sa tina piept propagandei rusesti, au spus insa lucrurilor pe nume. Pentru Vaika Vike-Freiberga, fosta presedinta a Letoniei (1999-2007), actualmente presedinta Clubului de la Madrid, "presa joaca un rol major in mentinerea pacii in lume. Presa este un stalp important al democratiei, la fel de important ca sistemul politic. Presa care se adreseaza unei populatii mai putin cultivate este foarte puternica in propaganda. De aici vin, de fapt, pericolele la adresa democratiei". Christian Danielsson, sef al Directoratului General pentru Politica de vecinatate si negocierile de aderare (DGNEAR) din Comisia Europeana, crede ca "orice stat democratic are la baza o presa libera". 80% din populatia fostelor state sovietice se informeaza urmarind canalele de televiziune", anunta comisarul european pentru Politica de vecinatate si negocierile de aderare, Johannes Hahn. Un adevar spus raspicat de Tarmu Tammerk, presedintele organizatiei ombudsmanilor presei din Estonia! Adevaru... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro