Obsesiile sexuale ale lui Avram Iancu: o unguroaica de 15 ani i-a sucit mintile, dar craisorul i-a jurat iubire si unei romance

Obsesiile sexuale ale lui Avram Iancu: o unguroaica de 15 ani i-a sucit mintile, dar craisorul i-a jurat iubire si unei romance

Iohanna Farkas, fiica unui avocat maghiar din Abrud, a fost iubita lui Avram Iancu si cea care l-a salvat de la moarte, potrivit unor istorici din perioada interbelica. Ungurii in atingerile lor cu masa de romani, vorbeau cu totii limba celor multi, -- iar pentru acestia nu era de nici un folos sa invete limba ungureasca, cat timp ca iobagi nu puteau aspira sa ocupe functiuni in dregatoriile tarii de sub regimul politic de atunci. In acel mediu de mici orase traia si Iancu, impreuna cu alti tineri, in familiile intelectuale din Abrud, fara deosebire de nationalitate", afirma Enea Hodos, in articolul "Din tineretele lui Avram Iancu", publicat in Anuarul Institutului de Istorie Nationala (volumul II, 1924, Bucuresti).

acum 98 luni (4 Jan 2016)

Iohanna Farkas, fiica unui avocat maghiar din Abrud, a fost iubita lui Avram Iancu si cea care l-a salvat de la moarte, potrivit unor istorici din perioada interbelica. Idila dintre cei doi este relatata de istoricii Ioan Lupas si Enea Hodos, in lucrarile publicate in Anuarul Institutului de Istorie Nationala, volumele II (1924, Bucuresti) si III (1926, Cluj).

Ioan Lupas afirma ca Johanna Farkas, cunoscuta ca Hani, era o adolescenta maghiara din Abrud, mai tanara cu zece ani decat Avram Iancu. "Tatal ei era advocatul ungur din Abrud, Toma Farkas de Alkosaly, credincios al bisericii unitare, iar mama-sa Ioana Boer, romano-cato]ica, era romanca de origine, nepoata lui Ciura (Tura) din Abrud. Iohana -- nascuta in 1834 si botezata in religia mamei sale -- era frumusete vestita in intreg tinutul Muntilor Apuseni, astfel incat numele ei de Farkas Hani era pe buzele tuturor candidatilor de insuratoare", afirma Ioan Lupas, citat in Anuarul Institutului de Istorie Nationala (volumul II, 1924, Bucuresti).

L-a scapat din mainile soldatilor

Potrivit unei marturii orale consemnate de istoricul roman, Hani a fost cea care l-a salvat pe Avram Iancu de la moarte. In luna mai a anului 1849, maiorul Emeric Hatvani intra in Abrud, insotit de 1.400 de soldati si trei tunuri, pentru a-l surprinde pe Iancu, care se afla in casa avocatului Tamas Farkas, tatal Johannei. Afland ca trupele maghiare se apropie de oras, Hani l-a instiintat pe Iancu, l-a rugat sa plece pentru a-si salva viata si l-a condus prin gradina din spatele casei. el a iesit prin gradina, a incalecat pe calul sau de coloarea porumbului si a plecat spre tabara de la Campeni", afirma istoricul Ioan Lupas, in lucrarea "Avram Iancu", publicata in volumul III al Anuarului Institutului de Istorie Nationala.

S-a maritat cu un diplomat roman

Potrivit cercetatorului, la trei ani de la evenimentele dramatice, Io... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro