Obsesiile romanilor din trecut pentru originea daco-romana. "Valahul isi spune ruman si pastreaza mandria stramosilor"

Obsesiile romanilor din trecut pentru originea daco-romana.

"In doua ocazii diferite, daca am fost informat in mod corect, o data in 1545, si din nou dupa aproximativ douazeci de ani, multe mii de monede de aur au fost descoperite in aceste locuri, unele purtand numele lui Lysimachus si altele cuvantul KOS?N, din numele orasului Cossea din Tracia, unde au fost batute. Angajati de cativa ani in razboaie frecvente, cu diverse averi, au obtinut in cele din urma un astfel de avantaj fata de slabiciunea lui Domitian, ca sa-i reduca pe imparat sa accepte pacea, insotita de cele mai rusinoase conditii si, printre altele, un tribut pentru Dacia. Este de dorit ca istoria acestui razboi sa fie scrisa de o persoana familiarizata cu topografia si antichitatile din Transilvania, precum si cu materialele pe care le ofera Roma si scriitorii ei", relata John Paget. Cu toate acestea, amestecul de rase a avut o influenta atat de mare si poate fi observat de calatori din diferenta de trasaturi dintre valahi si vecinii lor, maghiarii si sasii. "Este imposibil sa stai pe ruinele acestui amfiteatru, cu urmele unui fost oras in jurul tau, cu frumoasa campie intinsa la picioarele tale si limitata de o serie de dealuri indepartate, fara sa iti aduci in minte de Roma, de Campania ei, si de muntii ei albastri. "Daca va parea ca sunt aparatorul lor este pentru ca nu i-am gasit asa de rai precum mi s-a spus si pentru ca este firesc sa ma interesez mai degraba de apararea celor slabi decat de intarirea celor puternici", scria autorul britanic.

acum 81 luni (10 May 2017)

Scriitorul englez John Paget a calatorit in anii 1830 in Ardeal si a ramas fascinat de modul in care romanii intalniti in asezarile din jurul fostei capitale a Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa Regia, isi revendicau originea daco-romana. Autorul englez a publicat un volum de memorialistica, cu titlul "Ungaria si Transilvania, cu remarci despre conditiile sociale, politice si economice", in care facea o scurta istorie a romanilor care se pretindeau descendenti ai dacilor si ai romanilor. "Varhely sau Gradistie, in limba valaha, este un loc atat de interesant incat ne-am gandit singuri la cat noroc am avut in obtinerea adapostului nostru de aici. Desi acum este un sat salbatic valah, Varhely ocupa locul lui Sarmizegetusei, fosta capitala a dacilor, resedinta regala a lui Decebal si pe ruinele careia a fost infiintata Ulpia Traiana - cetatea imperiala pe care Traian a destinat-o drept sediu al guvernului, pentru cuceririle lui de dincolo de Dunare", relata John Paget. Autorul britanic de la mijlocul secolului al XIX-lea oferea in jurnalul sau de calatorie cateva repere ale istoriei "valahilor", din cele mai vechi timpuri.

"Numele Daciei nu isi face aparitia in istorie pana in vremea lui Alexandru, cand dacii, sub regele lor Sarmis, refuzand sa se supuna armelor cuceritorului, imparatia lor a fost distrusa si pacea obtinuta cu dificultate. Se spune ca acest Sarmis a construit orasul care a fost numit de la el si acest lucru este aproape sigur dupa o moneda de aur gasita langa Turda si care poarta efigia cu cuvintele ?APMI? pe de o parte si, pe revers, poarta fortificata a unui oras. Cu privire la impartirea cuceririlor lui Alexandru in randul generalilor sai, Tracia, impreuna cu tarile de pe ambele parti ale Dunarii, au cazut la partea lui Lysimachus. Dromichetes, succesorul lui Sarmis, a fost pregatit pentru atac si a reusit nu numai sa se opuna armatei grecesti, ci sa-s captureze pe seful ei si sa-si insuseasca bogatul jaf... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro