Obsesia pentru femei a lui Mihai Viteazul. Voievodul s-a iubit cu mai multe femei si s-a ales cu un copil din flori

Obsesia pentru femei a lui Mihai Viteazul. Voievodul s-a iubit cu mai multe femei si s-a ales cu un copil din flori

,,Intru numele Tatalui si al Fiului si al Duhului Sfantu si intru ajutorul prea luminatului si facator de ciude / hramul sfintei biserici si al casei noastre s(fe)te Nicolae arhiipiscupu Mirlechesche in zilili dulcelui crestin si de Dumnezeu / iubit Matei Basaraba, voivod cu vrere lu Dumnezeu domnul Tarii Rumanesti, adeca eu, robu lu Dumnezeu jupan Socol vel cluci i jupa / nita ego Marula, feciorul lu Draghici vornicul i jupanesei Irinei ot Corn(a)tei impreuna cu feiciorei miei jupan C(a)rste cluci i jupanita ego Anghelina I jupana Ianache spat(ar) i jupanita ego Ancuta i Irina i Stanca i Marula i Constandin i Ventil(a) / Florescul i Teodora i Eli(n)ca i Tudosie i Iana, inceput-am acee(a)sta sf(a)nta casa biseric(a) dumnezeiasca ce este s(fe)ti Nicolae / de intru temelia iai pana la svrasitul ei cu ajutorul m(i)l(o)stivului Dumnezeu ca sa nie fie de poman(a) pentru sp(a)sene(ia) sufletelor no(a)stre / si ale parintilor nostri, sa ne fie de ajutor impar(a)tie cerului si a sfantu(lui) jirtavnic si o (a)m inceput in luna mai 1 zi leat7151 (1643) si o (a)m savarsit in luna avgust in leat 7152 (1644)".

acum 103 luni (18 Dec 2015)

Sotia sa s-a numit Stanca, iar Tudora, Velica, Zamfira si Maria Christierna au fost amantele sale. Din toate aceste iubiri, Mihai Viteazul "s-a ales" cu trei copii, doi legtimi si unul din flori. Copiii sai legitimi sunt Florica si Nicolae Patrascu, facuti cu sotia sa, Stanca, iar Marula, fiica din flori, a fost nascuta din iubirea cu Tudora din Targsor. Marula provenea, prin mama sa, din neamul boierilor din Targsor, Negoiesti si Popesti", ne-a spus istoricul Florin Petrica.

Voievodul muntean nu a petrecut prea mult timp cu fiica sa Marula, fiind implicat in campaniile din Transilvania si Moldova. Biserica din Razvadu de Sus si Pisania Biserica parohiei Razvadul de Sus, asa cum se prezinta astazi, a fost construita intre 1865 si 30 mai 1867 de catre boierul Constantin Pencovici ajutat de mai multi ctitori aratati in pisanie. Ea a fost construita pe temelia bisericii vechi, ctitorita intre anii 1643 - 1644 de catre fiica vitrega a lui Mihai Viteazu, Marula, de ginerele sau, boierul Socol, si de alti ctitori aratati in pisania bisericii vechi amplasata la cea noua, in pridvor, deasupra usii de la intrare in pronaos. Pisania primei biserici, sculptata in piatra, situata in pridvor, deasupra usii de intrare in pronaos, are dimensiunea de 1,62 m / 0,77m, este scrisa cu litere in relief de 6 cm si are data 1644 (7152) august 25.

,,Intru numele Tatalui si al Fiului si al Duhului Sfantu si intru ajutorul prea luminatului si facator de ciude / hramul sfintei biserici si al casei noastre s(fe)te Nicolae arhiipiscupu Mirlechesche in zilili dulcelui crestin si de Dumnezeu / iubit Matei Basaraba, voivod cu vrere lu Dumnezeu domnul Tarii Rumanesti, adeca eu, robu lu Dumnezeu jupan Socol vel cluci i jupa / nita ego Marula, feciorul lu Draghici vornicul i jupanesei Irinei ot Corn(a)tei impreuna cu feiciorei miei jupan C(a)rste cluci i jupanita ego Anghelina I jupana Ianache spat(ar) i jupanita ego Ancuta i Irina i Stanca i Marula i Constandin i Ventil(a)... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro