Obsesia ascunsa a lui Brancusi. Ce facea geniul cu sculpturile sale dupa ce le termina - detalii nestiute despre artist

Obsesia ascunsa a lui Brancusi. Ce facea geniul cu sculpturile sale dupa ce le termina - detalii nestiute despre artist

Imaginile constituiau o ocazie de a inregistra vizual lucrarea finita, dar si un mijloc de a inregistra stadiile de creatie ale unei lucrari sau de a stabili locul acesteia in cadrul creatiei sale. Este o colectie de fotografii ale operelor sale facute de el insusi si care se pastreaza la atelierul Brancusi de la Paris", ne spune Ion Mocioi. Cum nu se intampla insa in realitatea operei, in campul imaginii, mariajul dintre continut si forma este desavarsit", spun, intr-o lucrare despre o expozitie cu fotografii semnate de Brancusi, Ana-Zoe Pop si Raluca Bem-Neamu, de la Muzeul National de Arta al Romaniei.

acum 75 luni (6 Jul 2015)

Toate imaginile erau surprinse in spatiul intim al creatorului si ilustrau aspecte legate de creatia proprie. Cercetatorii operei si vietii lui Brancusi au stabilit ca marele sculptor realiza fotografii pentru a-si perfectiona lucrarile. Imaginile constituiau o ocazie de a inregistra vizual lucrarea finita, dar si un mijloc de a inregistra stadiile de creatie ale unei lucrari sau de a stabili locul acesteia in cadrul creatiei sale.

"A invatatsa faca fotografii pentru a putea urmari lumina, adica sa vada reflectarea luminii de catre suprafata sculpturii din metal. De asemenea, se folosea de fotografie ca priveliste a locului unde isi putea amplasa lucrarile, pentru a fi puse mai bine in lumina. A invatat prin fotografie legatura dintre lumina si expunerea operei de arta. Cum a inceput Brancusi sa realizeze fotografii Brancusi isi fotografia lucrarile pentru a le studia cat mai bine. Sculptorul roman era un perfectionist si orice detaliu al operei sale avea un anumit rost in ceea ce priveste intelesurile pe care dorea sa le transmita. Se pare ca Brancusi a inceput sa-si fotografieze singur lucrarile cand a observat, la o sedinta foto, ca o sculptura din bronz nu mai avea stralucirea obisnuita. Este o colectie de fotografii ale operelor sale facute de el insusi si care se pastreaza la atelierul Brancusi de la Paris", ne spune Ion Mocioi. Autoportretele O alta categorie de fotografii in care sculptorul este prezentat in diverse ipostaze sunt autoportretele. A facut fotografii si la Targu Jiu, cand este fotografiat de altcineva in timp ce isi fotografia Coloana Infinita. Fotografiile facute de el au fost publicate intr-un album", spune Ion Mocioi. Isi developa singur fotografiile Brancusi era deosebit de sociabil si nu avea o problema daca era fotografiat sau filmat. Era foarte deschis si nu avea nimic de ascuns din viata lui, insa, in schimb, nu-i placea sa vorbeasca despre lucrarile sale. Devenise un cunoscuta in privinta fotografiilor si chiar se ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro