Obligatorie, optionala sau facultativa? Ce se intampla cu ora de Religie incepand de saptamana viitoare

Obligatorie, optionala sau facultativa? Ce se intampla cu ora de Religie incepand de saptamana viitoare

De duminica, articolul din Legea Educatiei care reglementeaza participarea la ora de Religie este automat abrogat, in urma deciziei Curtii Constitutionale care a schimbat regula de inscriere la aceasta disciplina. (Alina Boghiceanu) CE VOR FACE ELEVII CARE LUNI AU RELIGIE De luni insa, in Legea Educatiei, modalitatea de participare la ora de Religie nu va mai fi reglementata. Orice presiune pentru participarea la ora de Religie este infractiune Societatea civila a atras atentia in mai multe randuri asupra presiunilor care se fac in scoala asupra elevilor si parintilor ca sa semneze cererea de inscriere la ora de Religie, iar neregulile au ajuns pana la urechile ministrului educatiei Sorin Cimpeanu, dupa cum a marturisit la un post de radio.

acum 91 luni (6 Mar 2015)

De duminica, articolul din Legea Educatiei care reglementeaza participarea la ora de Religie este automat abrogat, in urma deciziei Curtii Constitutionale care a schimbat regula de inscriere la aceasta disciplina. Asta pentru ca in cele 45 de zile care s-au scurs de la publicarea motivarii sentintei CCR, alesii nu au reusit sa modifice Legea Educatiei in sensul cerut de judecatori. Deputatii din Comisia de Educatie si cea Juridica au promis ca se vor intalni marti sa dezbata varianta finala a articolului care va reglementa modalitatea de inscriere la ora de Religie.

Intre timp, aceasta disciplina se va desfasura in continuare ca pana acum pentru elevii care au depus cerere de participare pana pe 6 martie, a explicat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

"Au existat si pana la decizia CCR elevi care nu faceau ora de Religie. Dupa ce vom vedea in ce forma a decis Parlamentul sa transpuna decizia CCR la nivelul Legii Educatiei, vom avea o metodologie de derulare a orelor de Religie in care vom identifica si solutia pentru copiii care nu merg la acest curs", a declarat Cimpeanu.

Miercuri, votul final in plen

Deputatii vor vota, miercuri, in plen controversatul proiect prin care se aduc modificari la Legea Educatiei privind ora de Religie. "Acel articol incriminat il vom armoniza cu decizia CCR, care spune ca este neconstitutional sa ceri persoanei care alege sa nu studieze religia sa faca solicitare pentru a se retrage de la ora. Noi am specificat ca optiunea pentru ora de Religie se face de catre elevul major, tutore sau parinte, iar aceleasi persoane pot depune solicitare pentru a nu face ora de Religie, daca, intre timp, elevul se razgandeste. (Alina Boghiceanu)

CE VOR FACE ELEVII CARE LUNI AU RELIGIE

De luni insa, in Legea Educatiei, modalitatea de participare la ora de Religie nu va mai fi reglementata. Din acel moment, elevi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro