Obligatiile prostituatelor acum 200 de ani: vizita medicala bisaptamanala consemnata pe "condicuta"

Obligatiile prostituatelor acum 200 de ani: vizita medicala bisaptamanala consemnata pe

"Obisnuiti cu istoria oficiala, usor idealizata a Lugojului - infatisat ca centru administrativ, economic al comitatului Caras-Severin, cu personalitatile sale marcante, izvorate din randul meseriasilor si a familiilor burgheze romanesti care au dominat peisajul cultural local de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolul XX - am pierdut din vedere dimensiunea cotidiana, reala a societatii lugojene", arata istoricul potrivit caruia in micutul oras de pe malul Timisului s-au manifestat doua lumi paralele: "lumea buna", de suprafata, supusa normelor morale si lumea promiscua, a marginalilor: pungasi, prostituate sau cersetori.

acum 99 luni (23 Feb 2016)

"Obisnuiti cu istoria oficiala, usor idealizata a Lugojului - infatisat ca centru administrativ, economic al comitatului Caras-Severin, cu personalitatile sale marcante, izvorate din randul meseriasilor si a familiilor burgheze romanesti care au dominat peisajul cultural local de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolul XX - am pierdut din vedere dimensiunea cotidiana, reala a societatii lugojene", arata istoricul potrivit caruia in micutul oras de pe malul Timisului s-au manifestat doua lumi paralele: "lumea buna", de suprafata, supusa normelor morale si lumea promiscua, a marginalilor: pungasi, prostituate sau cersetori. Spre exemplu, istoricul a descoperit ca un proces-verbal al Primariei din 1882 potrivit caruia un grup de cetateni din Lugoj solicita retragerea licentei unei "case de prostitutiune" pe motiv ca se afla prea aproape de biserica ortodoxa.

Potrivit istoricului Oliviu Gaidos, la scurt timp, dupa ridicarea Lugojului la rangul de oras cu magistratura randuita (1889), este adoptat un regulament local care legifera practicarea prostitutiei fie prin intermediul caselor de toleranta, fie in mod individual. "In ambele cazuri, practicantele, inregistrate la politie, pentru obtinerea autorizatiei, trebuiau sa se conformeze normelor: vizita medicala bisaptamanala obligatorie, consemnata pe "condicuta", conduita morala in spatiul public, exercitarea meseriei fiind aprobata doar in locul desemnat, plata unor taxe - in 1921 Legea contributiei directe stipula plata unui impozit de 10 la suta din venit. Denumite oficial case de prostitutie ("casi cu femei publice" ), bordelurile erau tinute - obligatoriu - de o matroana, care putea sa locuiasca impreuna cu familia ei", a mai aratat istoricul Oliviu Gaidos.

"Amploarea la care ajunsese fenomenul in anii interbelici este relevata de o statistica din 1928, cand din 50 de prostituate clandestine consultate de serviciul sanitar, 31 au fost gasite cu b... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro