Obiceiurile fericirii. Calugar tibetan: "Petrecem surprinzator de putin timp avand grija de ce conteaza mai mult"

Obiceiurile fericirii. Calugar tibetan:

Cred ca cea mai buna definitie, conform conceptiei budiste, e ca starea de bine nu e o simpla senzatie de placere, ci un sentiment profund de liniste si implinire, o stare care este, de fapt, raspandita si sta la baza tuturor starilor emotionale a tuturor bucuriilor si tristetilor pe care le poti simti.

acum 41 luni (21 Apr 2018)

Prelegerea calugarului tibetan de origine franceza Matthieu Ricard scoate in evidenta perceptiile oamenilor despre fericire, inclusiv despre asocierea ei cu placerea.

"Fiind francez, trebuie sa mentionez ca multi intelectuali francezi care cred ca fericirea nu e deloc interesanta", puncteaza Ricard, la evenimentul TED din 2004, starnind rasete in sala.

Potrivit acestuia, cea mai des intalnita idee despre fericire e ca "fericirea inseamna placere".

"Un minunat tort de ciocolata: prima inghititura este delicioasa, a doua nu prea, apoi ne ingretoseaza. Cred ca cea mai buna definitie, conform conceptiei budiste, e ca starea de bine nu e o simpla senzatie de placere, ci un sentiment profund de liniste si implinire, o stare care este, de fapt, raspandita si sta la baza tuturor starilor emotionale a tuturor bucuriilor si tristetilor pe care le poti simti. Putem sa avem aceasta stare de bine in timp ce suntem tristi? Pentru ca vorbim de niveluri diferite", povesteste calugarul, pe ted.com.

Acesta considera ca trebuie sa invatam ca exista o anumita stare de spirit care duce la bunastare, "la ce grecii numeau , inflorire".

El adauga ca un rol important in fericire e "antrenamentul mintii" si "ca asta nu e doar un lux, nu e o vitamina suplimentara pentru suflet". Cu toate astea, petrecem surprinzator de putin timp avand grija de ce conteaza mai mult: felul in care functioneaza mintea noastra. Experimentul unui jurnalist american: "De ce oamenii cheltuie aceste enorme sume de bani?" ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro