Obiceiuri la inceput de primavara. De ce e bine sa mananci urzici in martie, luna in care se culeg plantele de leac

Obiceiuri la inceput de primavara. De ce e bine sa mananci urzici in martie, luna in care se culeg plantele de leac

"La inceputul lunii martie se aplica tratamente fitosanitare de iarna restante precum si cele din faza de umflare a mugurilor, se executa taierile de rodire si de formare a coroanei la pomii tineri, se fertilizeaza solul in livezi si incepe plantarea de primavara a pomilor si arbustilor fructiferi", spune Aurelian Dobre, agricultor din judetul Calarasi. Aceasta este, de asemenea, prima zi de primavara (echinoctiul de primavara) in emisfera nordica si prima zi de toamna (echinoctiului de toamna), in emisfera sudica, noteaza astrofotografieluna.blogspot.ro.

acum 111 luni (4 Mar 2015)

Astazi, in martie sunt programate toate lucrarile de primavara la camp si in gospodarii, semn ca natura reinvie.

Inca din primele zile ale lunii, gospodarii incep lucrul in curte si la camp: se curata livezile si gradinile si tot in aceasta luna se scot stupii de la iernat. Cei care au pomi de soi in gradina si i-au acoperit peste iarna, luna martie este momentul perfect pentru a-i descoperi.

"La inceputul lunii martie se aplica tratamente fitosanitare de iarna restante precum si cele din faza de umflare a mugurilor, se executa taierile de rodire si de formare a coroanei la pomii tineri, se fertilizeaza solul in livezi si incepe plantarea de primavara a pomilor si arbustilor fructiferi", spune Aurelian Dobre, agricultor din judetul Calarasi.

Insamantarea culturilor de primavara

Si vita-de vie se intinereste in aceasta perioada, se taie coardele pentru a-i da putere sa rodeasca si se afaneaza solul punandu-se ingrasaminte organice. "In luna martie, in functie de caracteristicile meteo ale perioadei, se declanseaza insamantarea culturilor de primavara. Astfel, daca solul si timpul permit, se pot insamanta culturile din prima epoca: graul si orzoaica de primavara, mazare, lucerna, trifoi, borceag, cand temperatura in sol ajunge la 3-6 grade Celsius, iar la temperatura de 6 grade se pot planta cartofi", spun specialistii de la Directia Agricola Calarasi.

De asemenea, in martie, unii agricultori fac rasadnite, mici constructii din lemn, acoperite cu folie sau sticla, in care se pun seminte care vor deveni rasaduri, numai bune de plantat in gradina in luna aprilie. Tot in aceste rasadnite(de fapt, sere in miniatura, incalzite exclusiv de lumina soarelui) se pot pune salata, castraveti si ceapa verde.

Sarpele este descantator

Superstitiile legate de luna martie sunt si astazi respectate cu sfintenie. Conform www.s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro