Obiceiuri de Ziua Crucii, sarbatoarea cand se inchide pamantul si se sfinteste vinul. Cum atragi sporul si belsugul

Obiceiuri de Ziua Crucii, sarbatoarea cand se inchide pamantul si se sfinteste vinul. Cum atragi sporul si belsugul

In popor, aceasta sarbatoare se mai numeste si Ziua Crucii si este considerata data ce vesteste sfarsitul verii si inceputul toamnei. In lumea satelor inca se mai crede ca, in aceasta zi, serpii, inainte de a se retrage in ascunzisuri, se strang mai multi la un loc, se incolacesc si produc o piatra nestemata, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor", spun specialistii in etnografie si folclor in cadrul Muzeului Dunarii de Jos Calarasi.

acum 75 luni (14 Sep 2016)

In popor, aceasta sarbatoare se mai numeste si Ziua Crucii si este considerata data ce vesteste sfarsitul verii si inceputul toamnei.

"Conform traditiei populare, de ziua Crucii se inchide pamantul, care ia cu sine insectele, reptilele si plantele ce au fost lasate la lumina in primavara. In lumea satelor inca se mai crede ca, in aceasta zi, serpii, inainte de a se retrage in ascunzisuri, se strang mai multi la un loc, se incolacesc si produc o piatra nestemata, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor", spun specialistii in etnografie si folclor in cadrul Muzeului Dunarii de Jos Calarasi.

Florile se plang una alteia

Ziua Crucii este o sarbatoare populara, sinonima cu Carstovul Viilor si Ziua Sarpelui. Pamantul, deschis pentru plante, insecte si reptile la Alexii (17 martie), se inchide, dupa sase luni, la Ziua Crucii.

"Cele doua sarbatori plasate in preajma echinoctiilor de primavara (Alexii) si de toamna (Ziua Crucii) imparteau calendarul popular in doua anotimpuri de sase luni: vara (17 martie-14 septembrie) si iarna (14 septembrie-17 martie). La Ziua Crucii florile se plang una alteia ca se usuca, iar cele care infloresc dupa aceasta data, in special brandusa de toamna si fragii sunt "necurate" si apartin mortilor. In sudul tarii incepe culesul viilor si batutul nucilor", arata Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita.

Ofranda pentru pasarile cerului

Tot in aceasta zi, preotul sfinteste via si butoaiele de vin, pentru ca si in viitor gospodarul sa se bucure de o recolta bogata. Ei trebuie pastrati ca ofranda pentru pasarile cerului si de aceea se numesc, in limbaj popular, strugurii lui Dumnezeu. Acestea ii apara pe credinciosi de diverse boli, dar vegheaza si asupra pasarilor si animalelor din ograda. Cruci in anumite momente: cand intra, ies sau trec pe langa biserica, cand se roaga acasa sau la sl... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro