Obiceiuri de Sfanta Parascheva. Ce le este interzis femeilor pe 14 octombrie, ziua in care se impart lipii si must

Obiceiuri de Sfanta Parascheva. Ce le este interzis femeilor pe 14 octombrie, ziua in care se impart lipii si must

De aceea, pe 14 octombrie este interzis sa calci, sa cosi, sa faci mancare sau alte treburi in gospodarie, daca vrei sa eviti durerile de cap si cele oculare. Este zi de post si pentru ca este o mare sarbatoare, in gospodarii nu se lucreaza, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi si al durerilor de cap", explica parintele Paul Tudorache, preot paroh la Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva din Calarasi. Ele au fost aduse pe 14 octombrie 1641 si in aceasta zi este cinstita Cuvioasa Parascheva de Biserica si de miile de romani evlaviosi care vin in pelerinaj din toate partile tarii.

acum 76 luni (13 Oct 2017)

De aceea, pe 14 octombrie este interzis sa calci, sa cosi, sa faci mancare sau alte treburi in gospodarie, daca vrei sa eviti durerile de cap si cele oculare. Conform unei credinte stravechi, printre bucatele mancate sau date de pomana nu trebuie sa se numere si cele cu cruce, nucile, castravetii sau pepenele rosu. In schimb, e bine sa se imparta celor sarmani must si vin nou, dar si paine sau lipie. Este zi de post si pentru ca este o mare sarbatoare, in gospodarii nu se lucreaza, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi si al durerilor de cap", explica parintele Paul Tudorache, preot paroh la Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva din Calarasi. Daca urmeaza sa devii mamica, se spune in popor ca este bine sa imparti unor copii sarmani.

Mai mult, in aceasta zi se fac si previziuni ale vremii tinandu-se cont de somnul oilor. "Daca oile dorm inghesuite si stranse laolalta in aceasta zi, ciobanii cred ca iarna care va veni va fi una lunga, grea si friguroasa. Daca in schimb oile dorm risipite, iata un semn ca iarna care va veni va fi domoala si blanda", spun specialistii in Etnografie si Folclor.

S-a calugarit si a murit la 27 de ani

Parascheva s-a nascut in Epivatos, un sat situat pe langa mare, nu departe de cetatea Calicatria, unde s-a calugarit de tanara, impreuna cu fratele ei, Evtimie. Intr-o noapte i s-a aratat un inger, care i-a spus sa se intoarca acasa, caci acolo trebuie sa moara. S-a intors si a murit la 27 de ani. A fost ingropata ca o straina, departe de sat, caci nimeni nu recunoscuse in ea pe fata frumoasa de odinioara, scrie ziarullumina.ro.

Vasile Lupu, domnitorul care a adus moastele la Iasi

Duse din Epivatos la Tarnovo si apoi la Constantinopol, dupa sute de ani, moastele Sfintei Parascheva au ajuns la Iasi, unde se afla si acum. Ele au fost aduse pe 14 octombrie 1641 si in aceasta zi este cinstita Cuvioasa Parascheva de Biserica si de miile de romani evlaviosi ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro