Obiceiul de Lasata Secului amenintat cu disparitia de teama legii. "Nu mai zicem nimic, ca ne dau in judecata pentru calomnie"

Obiceiul de Lasata Secului amenintat cu disparitia de teama legii.

"In aceasta zi se impletesc toate functiile si sensurile pe care le poarta ideea de trecere, de prag: pe de o parte aflam practicile si traditiile complexe de eliberare a energiilor specifice innoirii (excesele alimentare si bahice, manifestarile carnavalesti, practicile de alungare a relelor de tot felul), iar pe de alta parte, pe cele de pregatire si asteptare a celei mai mari sarbatori a crestinatatii ortodoxe, Invierea Mantuitorului.

acum 80 luni (18 Feb 2018)

Bunici, copii, nepoti, verisori, verisoare, unchi, matusi se intalnesc la masa, legaturile de rudenie se sudeaza, iar obiceiurile pastrate din mosi-stramosi inca se mai practica, desi mult schimbate.

"Lasata Secului", duminica in care parintii naturali si cei spirituali (nasii) sunt cinstiti cum se cuvine de catre copii, sarutandu-li-se mana, inseamna, pentru tineri, si ocazia de a-si face publice pasiuni ascunse. In jurul focului sau ascunsi pe deal sau in copaci, barbatii dau in vileag amoruri interzise, semnaleaza "derapaje" de la conduita morala, se striga cine nu s-a casatorit inca si de ce etc. Batand an de an alte sate ale judetului Olt, pentru a vedea in ce masura se mai pastreaza vechile obiceuri, Valeru Ciurea, consilier cultural in cadrul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Olt, spune ca a sesizat un aspect care tinde sa se generalizeze. In trecut se dadeau in vileag, cu aceasta ocazie, legaturi interzise, fel de fel de povesti amoroase, strigaturile erau despre anumite defecte, lucruri spuse in gura mare care altfel se tainuiau. Am auzit inclusiv explicatii de genul: ", cineva imi spunea ca a fost amenintat" a spus consilierul, precizand, insa, ca obiceiul de a aprinde focuri nu s-a pierdut.

Tinerii nu renunta la "focuri", chiar daca nu le mai inteleg sensul de odinioara FOTO: Valeru Ciurea

"Mi s-a semnalat de curand si un alt aspect legat de acest obicei, anume ca ar fi fost avertizati de cei care se ocupa de normele PSI ", a mai precizat Valeru Ciurea, care in acest an va continua periplul prin judet, ajungand in localitatile din sud.

De unde vin focurile de primavara

Chiar daca "focurile" nu mai au valoarea de demult, tinerii, in special (desi in trecut era o sarbatoare a intregului sat) se intalnesc si astazi in jurul lor, cu aceeasi bucurie. De unde vine, insa, obiceiul, si ce altceva mai presupune aceasta zi, am aflat de la etnograful Muzeului Judetean Olt... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro