Obezitatea mareste riscul de cancer de ficat. Ce alta boala dubleaza primejdia

Obezitatea mareste riscul de cancer de ficat. Ce alta boala dubleaza primejdia

Toti acesti factori sunt asociati viguros cu riscul de cancer al ficatului, a declarat Peter Campbell, directorul care coordoneaza cercetarile de cancer digestiv al Societatii Americane pentru studiul cancerului siunul dintre coautorii studiului. Rata imbolnavirilor de acest tip de cancer s-a triplet in SUA de la mijlocul anilor 1970, iar "pronosticul acestor pacienti diagnosticati cu cancer de ficat este unul crunt", a adaugat acesta, citat de webmd.com.

acum 93 luni (19 Oct 2016)

Toti acesti factori sunt asociati viguros cu riscul de cancer al ficatului, a declarat Peter Campbell, directorul care coordoneaza cercetarile de cancer digestiv al Societatii Americane pentru studiul cancerului siunul dintre coautorii studiului.

Rata imbolnavirilor de acest tip de cancer s-a triplet in SUA de la mijlocul anilor 1970, iar "pronosticul acestor pacienti diagnosticati cu cancer de ficat este unul crunt", a adaugat acesta, citat de webmd.com.

In realizarea cercetarii, autorii au examinat datele a peste un milion si jumatate de adulti obezi din 14 state americane, cautand asocieri intre greutatea corporala si diabetul de tip 2. De precizat ca niciunul dintre participantii la studio nu avea cancer de ficat la debutul cercetarii.

In timp, 6,5% din ei au fost diagnosticati cu diabet de tip 2, in relatie direct cu obezitatea de care acestia deja sufereau. Peste 2.100 de persoane au dezvoltat apoi si cancer de ficat.

Atunci cand au comparat datele celor care erau obezi si aveau si diabet cu acelea ale celor care erau doar obezi, cercetatorii au constatat ca prima categorie avea un risc de 2,6 ori mai mare sa fie diagnosticati si cu cancer de ficat. Constatarile au fost facute dupa ce s-au luat in calcul si alti factori de risc precum fumatul si consumul de bauturi alcoolice.

Studiul a mai aratat ca fiecare 5 centimetri in plus la talie mareste de 8 ori riscul de cancer de ficat. "Cancerul de ficat nu poate fi legat doar de consumul de alcool si de infectia cu virusul hepatitic. Pentru adultii cu diabet de tip 2, riscul de a face si cancer de ficat se dubleaza". ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro