Obarsia misteriosului ansamblu zoomorf ridicat de Brancusi la Targu Jiu: "As face niste mese din pietrele pe care calcam"

Obarsia misteriosului ansamblu zoomorf ridicat de Brancusi la Targu Jiu:

"Mesele au fost aranjate de Brancusi" Scriitorul gorjean aduce argumente solide in sprijinul ideii ca Brancusi este autorul misterioaselor pietre si ne ofera o declaratie care elucideaza istoria acestui ansamblu necunoscut: "Victoria Rosianu, nascuta Balanescu, fiica proprietarului casei amintite in acea vreme, ii declara lui Tretie Paleolog ca stia de realizarea meselor, de intelegerea lui Constantin Brancusi cu tatal sau si cu privire la modul in care acestea erau amplasate. S-ar putea crea astfel, in jurul mesei-rebut alcatuita din picioarele meselor sculptate in 1937 si 1938 (care, pe buna dreptate, a fost adusa aici din Parcul Coloanei, in urma cu cativa ani) un spatiu ambiental de real interes pentru iubitorii si cercetatorii operei si vietii lui Constantin Brancusi, stiindu-se ca multe din sculpturile acestuia amintesc direct, prin morfologia lor, de formele pe care natura le-a slefuit in imemoriale perioade geologice (Inceputul lumii, Noul nascut, Portretul lui Eileen, Animal nocturn, Miracolul, Pestele, Leda, Sculptura pentru orbi, Testoasa s.a.)."

acum 62 luni (5 Sep 2015)

In casa Barbu Ganescu a locuit Constantin Brancusi in perioada 1937-1938, iar in aceasta perioada a muncit la capodoperele care fac parte din Ansamblul Monumental "Calea Eroilor": Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana fara de Sfarsit.

In timpul sederii sale, Brancusi ar fi adus o serie de pietre cu forme diferite, in general de animale, dar a realizat si cinci mese mici, realizate din suprapunerea unor pietre. "Denumirea de mai sus o luam dupa studiul publicat in 1999 de Lucian Radu Stanciu, controversat brancusiolog bucurestean, insa cartea din 1971 despre operele de la Targu-Jiu a profesorului Ion Mocioi statueaza fara tagada ca autorul pieselor de piatra este chiar Constantin Brancusi. In filmul cuprinzand imagini inedite din Gorj si din timpul constructiei Coloanei ce se poate accesa pe internet, sursa fiind Centrul National de Arta si Cultura "Georges Popidou", la minutul 51 se vad mesele de piatra, casa Ganescu si imagini cu banci si flori din gradina. Totodata, alte documente din arhiva lui Petre Popescu Gogan, consultate de mine si publicate aici si in revista , confirma mesele brancusiene si ansamblul zoomorf din gradina casei Ganescu din Targu-Jiu", spune scriitorul Alex Gregora in publicatia Gorj News. "Mesele au fost aranjate de Brancusi" Scriitorul gorjean aduce argumente solide in sprijinul ideii ca Brancusi este autorul misterioaselor pietre si ne ofera o declaratie care elucideaza istoria acestui ansamblu necunoscut: "Victoria Rosianu, nascuta Balanescu, fiica proprietarului casei amintite in acea vreme, ii declara lui Tretie Paleolog ca stia de realizarea meselor, de intelegerea lui Constantin Brancusi cu tatal sau si cu privire la modul in care acestea erau amplasate. Victoriei 2 au fost 5 mese din piatra de moara aranjate de sculptorul Brancusi, care a fost oaspetele tatalui meu, in perioada cand s-a executat ansamblul arhitectonic din oras - adica masa pacii, portalul si coloana. Mesele au fost aranjate de Brancusi in intelegere... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro