Obama, considerat "lobbystul Iranului"

La coborarea din avion, Obama a fost primit de guvernatorul Riadului, in timp ce monarhii din peninsula, invitati la o reuniune a Consiliului de Cooperare a Golfului (CCG), la care liderul american a asistat joi, au fost primiti de regele Salman in persoana. Londra si Berlin De la Riad, la invitatia premierului David Cameron, Barack Obama a facut escala in Marea Britanie, o ultima deplasare oficiala in calitate de presedinte, unde a fost invitatul reginei Elisabeth a II-a la un dineu.

acum 50 luni (24 Apr 2016)

Tarile din Golf nu digera tratatul asupra dosarului nuclear iranian si schimbarea atitudinii aliatului american istoric. Presedintele Obama a fost primit cu raceala la Riad, iar regele saudit nu s-a deplasat pentru a-l primi la aeroport.

"Vechile zile fericite" ale aliantei istorice dintre Washington si Riad s-au incheiat si relatiile lor vor trebui "recalibrate" a declarat fostul sef al serviciilor secrete saudite, printul Turki al-Faysal.

A patra si ultima vizita a presedintelui american in Arabia Saudita, miercuri 20 si joi 21 aprilie, cu opt luni inaintea incheierii ultimului sau mandat la Casa Alba, ar fi trebuit sa fie, oficial, ocazia restrangerii legaturilor dintre cei doi aliati istorici. Elitele saudite si partenerii lor din Golf, consternati in majoritate de apropierea SUA de Iran, rivalul lor pentru leadershipul regional, privesc deja spre perioada post-Obama, potrivit media americana si europeana. Sosirea presedintelui american la Riad nu a fost transmisa in direct la televiziunea saudita, contrar precedentei sale vizite. La coborarea din avion, Obama a fost primit de guvernatorul Riadului, in timp ce monarhii din peninsula, invitati la o reuniune a Consiliului de Cooperare a Golfului (CCG), la care liderul american a asistat joi, au fost primiti de regele Salman in persoana. Un om de afaceri saudit ale carui opinii reflecta fidel cele ale familiei regale, declara: "Este o vizita care nu a servit la nimic, presedintele nu poate pretinde reglarea tuturor problemelor acumulate in ultimii ani, in timp ce se pregateste sa cedeze puterea(...) Privirile noastre sunt de acum intoarse spre elegerile prezidentiale americane, sperand ca cel care va iesi invingator va asculta mai mult preocuparilor noastre".

Relatii tensionate

Nemultumirea sauditilor fata de liderul de la Casa Alba s-a nascut dupa abandonarea de catre Washington a protejatului lor egiptean, Hosni Mubarak, in ianuarie 2011, dupa revolta din Piata Tahrir. In confe... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro