"Oamenii muntelui", un clasic al cinematografiei maghiare

Saptamana aceasta are loc o noua proiectie in cadrul proiectului "120 de ani de istorie a filmului maghiar". In anii ’60-’70 a facut filme de arta in Austria, a prelucrat agonia Monahiei, arta de la inceputul secolului XX, art nouveau si stilul expresionist, prezentand viata artistica a lui Gustav Klimt si Egon Schiele.

acum 62 luni (25 May 2016)

Saptamana aceasta are loc o noua proiectie in cadrul proiectului "120 de ani de istorie a filmului maghiar".

Este vorba despre pelicula "Oamenii muntelui", in regia lui Szots István, film recompensat in 1942 cu premiul artistic la Venetia si ales de catre criticii maghiari, prin vot secret, in anul 2000, in randul celor mai bune 12 filme maghiare ale secolului.

Pelicula este una dintre cele mai pretioase din colectia Arhivei Nationale si a Institutului de Film din Ungaria (MaNDA), negativul original fiind o nitrocopie cu degradari grave, iar sunetul, care a fost inregistrat cu tehnica epocii respective, era foarte distorsionat si din cauza zgomotelor nefiltrate.

In 2014, la initiativa MaNDA si cu sprijinul Academiei Maghiare de Arta s-a efectuat restaurarea digitala completa a filmului. Lucrarile au fost realizate de Studioul Focus Fox, cu implicarea operatorului de imagine Sára Sándor, studentul si ucenicul de odinioara al lui Szots István.

Szots István (1912-1998) a studiat pictura la scoala de pictura a celor doi maestri Aba-Novák Vilmos si Iványi-Grünwald Béla, iar inainte sa-si elaboreze noul stil vizual, in anul 1939 a lucrat la Casa de Filme Hunnia, unde a fost asistentul regizorului Zilahy Lajos.

Desi a fost apreciat la Venetia, filmul "Oamenii muntelui" a fost atacat si inainte si dupa 1945, iar o alta capodopera a sa, filmul "Ének a búzamezokrol" (Cantec despre lanurile de grau), turnat in anul 1947, a fost interzis. Planurile sale au ramas nerealizate, in 1956 a participat la inregistrarea revolutiei pe film, dupa care a ales calea emigratiei si s-a stabilit la Viena.

In anii ’60-’70 a facut filme de arta in Austria, a prelucrat agonia Monahiei, arta de la inceputul secolului XX, art nouveau si stilul expresionist, prezentand viata artistica a lui Gustav Klimt si Egon Schiele. Intre 1964 si 1969 a predat regie la Academia de Film din Austria. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro