Oamenii de sub cenusa

O deversare de zgura si cenusa de la un depozit al Termocentralei Turceni a inundat un cartier al orasului gorjean, la sfarsitul lui 2013. Spre dimineata, apa a devenit maloasa, amestecul de zgura si cenusa a curs in Submaidane pana ce casele au fost inconjurate, pana la jumatatea usilor, de o masa de cenusa densa si neagra. La mai bine de un an de la accidentul ecologic de la depozitul Valea Ceplea al termocentralei, cenusa inca zace pe unele terenuri, in gradinile oamenilor si in spatele curtilor. Era normal sa se dezafecteze casele, dar nu era necesar sa se inlature toata cenusa, am fi terminat de mult daca cenusa era lasata pe loc - nu vorbesc aici de drum si de curtile oamenilor - si peste sa fi pus un strat de sol fertil", spune Ditescu. In plus, organizatia Greenpeace a analizat in laborator probe de cenusa prelevata din zona inundata si, prin comparatie cu mostrele de sol neafectat de inundatie din aceeasi localitate, rezultatele arata concentratii vizibil mai mari la metale precum arseniu, cupru si vanadiu.

acum 61 luni (22 Jan 2015)

O deversare de zgura si cenusa de la un depozit al Termocentralei Turceni a inundat un cartier al orasului gorjean, la sfarsitul lui 2013. Zona nu a fost dezafectata in totalitate nici acum, la mai bine de un an de la accidentul ecologic. Spre dimineata, apa a devenit maloasa, amestecul de zgura si cenusa a curs in Submaidane pana ce casele au fost inconjurate, pana la jumatatea usilor, de o masa de cenusa densa si neagra. Lignitul ars in cea mai mare mare termocentrala din tara - sucursala Turceni a Complexului Energetic Oltenia - lasa in urma tone de cenusa, apa si zgura. Un colector al termocentralei s-a spart si lava neagra a curs peste 10 gospodarii si 15 hectare de teren agricol de la marginea Turceniului, cartierul Submaidane, cu doar cateva zile inainte de Craciunul din 2013.

La mai bine de un an de la accidentul ecologic de la depozitul Valea Ceplea al termocentralei, cenusa inca zace pe unele terenuri, in gradinile oamenilor si in spatele curtilor. Dar in zona nu e nicio miscare, utilajele n-au mai carat cenusa de saptamani. In darele lasate adanc de senilele excavatoarelor balteste apa, solul noroios nu permite lucrari de decolmatare a cenusii intarite. Ne-au lasat aici, cu cenusa peste noi!", zice Rodica Vaduva si impinge cu talpa cizmei de cauciuc in stratul gros de cenusa care inghite mai multe randuri de vita-de-vie din spatele casei. Casa nu e a ei, e a cumnatului, mutat in oras, ea doar are grija de ce a mai ramas. In spatele ei, butucii de vie sunt captivi pana la ramuri in cenusa intarita.

Casa in care locuieste Rodica Vaduva e la intrarea in Submaidane, a fost printre primele curti inghitite de cenusa scursa de la termocentrala. "De un metru era malul, mi-a distrus casa, nu a mai fost de stat in ea". Cu banii primiti despagubire de la Termocentrala Turceni si cu materialele de la vechea casa, femeia si-a ridicat doua camere, intr-o constructie alaturata.

Peste drum de tanti Rodica, la numarul 15, sta Maria Gengiu. Daca ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro