Oamenii de afaceri trec la atitudinea proactiva. Ce sugestii dau Guvernului pentru a ajuta mediul de afaceri

Oamenii de afaceri trec la atitudinea proactiva. Ce sugestii dau Guvernului pentru a ajuta mediul de afaceri

"In ultima perioada, organizatiile oamenilor de afaceri (romani si straini) au organizat conferinte de presa, au dat mesaje de dezavuare a unor experimente propuse de Guvern. Membrii AOAR subliniaza ca nu cer taxe mai mici sau scutiri, ci cer stabilitate si predictibilitate fara de care nu se pot dezvolta, cer o asezare corecta a taxelor, fara exceptii si cer servicii publice de calitate oferite de ANAF, cer protectie in fata celor care nu inteleg sa respecte legea si fac evaziune. Numai prin informatizare, modernizare si training pentru lucratorii din ANAF poate fi combatuta eficient frauda de TVA, nu prin masuri arbitrare care genereaza extrem de multe victime colaterale, masuri care ingreuneaza intrarea in piata a antreprenorilor (datorita dificultatii de obtinere a codurilor de TVA) dar si genereaza scoaterea din piata a unor companii viabile, cu angajati, fara datorii, prin anularea codului TVA. ANAF trebuie insa sa fie capabil sa faca analize de risc care sa identifice si stopeze tentativele de frauda, eventual pe modelele de KYC dezvoltate de sistemul bancar si nu sa solicite si sa analizeze planuri de afaceri ale contribuabililor.

acum 77 luni (13 Jul 2017)

"In ultima perioada, organizatiile oamenilor de afaceri (romani si straini) au organizat conferinte de presa, au dat mesaje de dezavuare a unor experimente propuse de Guvern. Impozitul pe gospodarii, impozitul pe cifra de afaceri, split payments la TVA, taxa de solidaritate sunt doar cateva exemple recente", sustin oamenii de afaceri, intr-un comunicat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). "Acum, trecem de la atitudinea reactiva din ultimele luni la una proactiva: facem public Guvernului sugestii concrete cu privire la cateva masuri de care mediul de afaceri - in special capitalul autohton, are nevoie pentru a se dezvolta, prospera, crea locuri de munca bine platite pentru romani in Romania", adauga ei.

Membrii AOAR subliniaza ca nu cer taxe mai mici sau scutiri, ci cer stabilitate si predictibilitate fara de care nu se pot dezvolta, cer o asezare corecta a taxelor, fara exceptii si cer servicii publice de calitate oferite de ANAF, cer protectie in fata celor care nu inteleg sa respecte legea si fac evaziune.

Concret, sugestiile pregatite de oamenii de afaceri vizeaza impozitul pe profit, TVA, impozitul pe venit si contributii sociale obligatorii si credit fiscal pentru crese/gradinite. Impozitul pe profit

Avem nevoie de consolidare fiscala in grupurile romanesti de companii pentru a putea avea conditii egale cu investitorii straini care consolideaza la ei acasa.

Depunerea declaratiei de impozit pe profit consolidat pe grup, nu numai ca permite grupului sa recupereze pierderea fiscala mai repede, dar:

- elimina nevoia pentru grupurile romanesti cu privire la intocmirea dosarului preturilor de transfer. Este un cost semnificativ pentru companiile romanesti si, de asemenea, un cost semnificativ pentru ANAF de a verifica degeaba aceste dosare;

- ar permite ANAF sa isi foloseasca resursa (extrem de firava) pentru a controla preturile de transfer ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro