Oamenii care au modernizat, cu adevarat, Romania. Un grec, doi nemti si un roman ne-au scos din Evul Mediu

Oamenii care au modernizat, cu adevarat, Romania. Un grec, doi nemti si un roman ne-au scos din Evul Mediu

Invatamantul, legislatia si mentalitatile au ramas de tip medieval pana aproape de secolul al XIX-lea, adica cu o intarziere de aproape un veac fata de Occidentul european. Lucrul este lesne de inteles in contextul in care spatiul carpato-danubiano-pontic a fost din cele mai vechi timpuri in calea invaziilor si jafurilor, in vecinatatea unor mari imperii expansioniste, iar mai tarziu intre mari puteri medievale, precum Polonia, Ungaria sau Imperiul Otoman, care ravneau la teritoriul ocupat de romani. "Domnul Unirii", o noua elita romaneasca si primii pasi Un alt pas important a fost facut in 1829 dupa Tratatul de la Adrianopol prin care Principatele Romane treceau sub protectia Rusiei, sau mai precis in sfera de influenta tarista ca urmare a victoriilor rusesti contra otomanilor. Aceasta generatie de intelectuali "bonjuristi", caliti in focul revolutiei de la 1848 au speculat contextul international si au realizat aproape imposibilul adica Unirea Principatelor Romane, mai precis Tara Romaneasca si Moldova. Totodata a fost decretat codul civil, au fost create camere de comert, Universitati si viitoarea Politehnica numita la aceea vreme Scoala de Poduri si Sosele. Inteligent, voluntar, abil, hotarat sa mearga pana la capat, Cuza a lasat sa-i fie umbrite calitatile de o viata privata dezordonata si de o camarila de joasa calitate.",preciza Florin Constantiniu.

acum 60 luni (14 Dec 2017)

Principatele Romane au cunoscut o evolutie greoaie, cu un progres lent, de-a lungul istoriei. Invatamantul, legislatia si mentalitatile au ramas de tip medieval pana aproape de secolul al XIX-lea, adica cu o intarziere de aproape un veac fata de Occidentul european.

Lucrul este lesne de inteles in contextul in care spatiul carpato-danubiano-pontic a fost din cele mai vechi timpuri in calea invaziilor si jafurilor, in vecinatatea unor mari imperii expansioniste, iar mai tarziu intre mari puteri medievale, precum Polonia, Ungaria sau Imperiul Otoman, care ravneau la teritoriul ocupat de romani.

Totodata, sistemul succesiunii la tron in ambele Principate, un sistem pagubos care a aruncat tarile intr-un aproape etern razboi civil, a dus la subrezirea capacitatii de aparare a Principatelor, a franat progresul. Cu toate acestea, incepand cu a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, a inceput reformarea tarilor romane pe principii iluministe, moderne, stabilind premisele boom-ului din secolul al XIX-lea, veac in care, de fapt, s-a constituit statul modern roman.

Au fost numerosi factori responsabili pentru smulgerea Principatelor Romane din bezna Evului Mediu si constituirea statului modern roman. Cu toate acestea au ramas cunoscute in special cateva personaje care au contribuit decivis la realizarea acestui proces.

Grecul care a inceput modernizarea Principatelor

In general cand se vorbeste despre perioada domniilor fanariote exista perceptia generala ca au fost o piedica in calea dezvoltarii statului roman. In parte da, insa in timpul fanariotilor au ajuns pe tronul Principatelor si domnitori care au inceput procesul de modernizare al Moldovei si Tarii Romanesti. De altfel cel care a scos Principatele din bezna evului mediu a fost un grec si se numea Constantin Mavrocordat.

A fost domn de 6 ori in Tara Romaneasca si de patru ori in Moldova. Constantin era fiul lui Nicolae Mavrocordat, la randul sau domn in Principatele Romane... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro