O strangere de fonduri online a salvat un castel de secol XIII, din Franta. Peste 9.000 de oameni au donat bani

O strangere de fonduri online a salvat un castel de secol XIII, din Franta. Peste 9.000 de oameni au donat bani

Fiecare dintre cei care au cotizat la cumpararea castelului a platit cel putin 50 de euro, scopul final al organizatorilor fiind acela de a restaura edificiul si de a-l deschide, ulterior, pentru public. In 1963, proprietatea de 2000 de hectare a fost cumparata de Jules Cavroy, iar in 1981, de un profesor de matematica pe nume Marc Deyemer.

acum 79 luni (11 Dec 2017)

Fiecare dintre cei care au cotizat la cumpararea castelului a platit cel putin 50 de euro, scopul final al organizatorilor fiind acela de a restaura edificiul si de a-l deschide, ulterior, pentru public. Strangerea de fonduri a inceput la finalul lunii octombrie, dupa cum informeaza cnn.com, fiind rezultatul unui proiect al companiei "Dartagnans", specializata in strangerea de fonduri pentru salvarea cladirilor istorice, si asociatia "Adopte un Chateau" (Adopta un castel).

Donatorii care au oferit un euro in plus au devenit actionari ai castelului, avand un cuvant de spus in ceea ce priveste evolutia acestuia de acum incolo, dar si sansa de a fi unii dintre primii sai vizitatori, scrie The Guardian.

"Ideea nu este aceea de a strange banii, ci de a face cat mai multi oameni sa participle la salvarea acestui loc de basm.

Cele mai vechi parti ale sale au fost construite la inceputul secolului al XIII-lea de proprietarii sai, membrii familiei Baucay, lorzi de Loudun. Conform aceleiasi publicatii, acestelul a fost cucerit de doua ori in Epoca Medievala de catre britanici si a fost pradat in timpul revolutiei franceze. In 1809, a fost cumparat de un om de afaceri parizian pe nume Francois Hennecart care l-a restaurat si pe domeniul caruia a plantat vie. De atunci, castelul a fost mostenit de diversi descendenti.

In 1932, un incediu a facut ravagii, distrugand mai multe parti ale castelului, cum ar fi o intreaga biblioteca plina de carti rare, mobila antica, tapiserii si diverse picturi. In 1963, proprietatea de 2000 de hectare a fost cumparata de Jules Cavroy, iar in 1981, de un profesor de matematica pe nume Marc Deyemer. M-am chinuit timp de doi ani, incercand sa il salvez prin lucrari de restaurare, dar m-am saturat cand proiectele mele au fost impiedicate de anumiti oameni. Sunt tentat sa il declar ruina ca sa poata sa fie distrus", a declarat Deyemer, citat de The Gu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro