O statiune din Ungaria atrage turistii romani ca un magnet. "De Revelion, la ora 12, ne-au cantat imnul Romaniei"
Cum Maramuresul este la o distanta de doar 200 de kilometri de statiune, nu e de mirare ca cei mai multi prefera sa-si petreaca acolo timpul liber. Despre conditiile si preturile de la vecinii maghiari, cei care au vizitat statiunea Hajduszoboszlo spun ca nu prea au termen de comparatie. Capacitatea Aqua Palace este de 1.000 de persoane, aceasta putand fi extinsa la maximum 1.040 de persoane. Conform recensamantului din 2011, orasul Hajduszoboszlo avea 23.844 de locuitori, situat in partea de nord-est a Marii Campii Ungare, la 200 km de Budapesta si 20 km la sud de Debretin.
Numarul maramuresenilor care petrec vacantele in statiunea din tara vecina este tot mai mare, ajungand ca in anumite momente din an sa fie majoritari. Autoritatile maghiare au sesizat destul de usor acest lucru, astfel ca nu a fost greu sa inteleaga ca acesta este segmentul de turisti care trebuie incurajat.
Asa se face ca, in cel mai mare parc acvatic din Europa, turistii romani se simt ca acasa, motiv care ii face sa revina an de an. Cum Maramuresul este la o distanta de doar 200 de kilometri de statiune, nu e de mirare ca cei mai multi prefera sa-si petreaca acolo timpul liber. Despre conditiile si preturile de la vecinii maghiari, cei care au vizitat statiunea Hajduszoboszlo spun ca nu prea au termen de comparatie.
Subiectul a fost indelung dezbatut in cadrul unei emisiuni la televiziunea locala Maramures TV, de catre ralizatorii Adi Rusu si Romeo Dobocan, unde au invitat doua reprezentante din turismul maghiar din Hajduszoboszlo. Eva Palvolgyi, proprietara unei pensiuni, si Eniko Levay, referent turistic si relatii internationale la Primaria Hajduszoboszlo, au explicat in cadrul emisunii strategia prin care autoritatile locale au reusit sa atraga aproape un milion si jumatate de turisti anual.
Statiunea a inceput cu o balta cu apa termala, in urma cu 90 de ani. Desigur ca in timp s-a construit un strand, insa era cautat mai mult de persoane varstnice, pentru tratamente. Astfel ca acestia aveau de lucru doar vara, iar iarna se opreau. Atunci s-a decis sa se contruiasca Aqua Palace, iar cu acest complex acvatic s-au extins posibilitatile de cazare si pentru iarna pentru operatorii mai mici. Au gasit modalitatea prin proiecte europene sa construasca Aqua Palace, iar de atunci vin foarte multi turisti", a explicat Eniko Levay. Ea a mai aratat ca primaria se implica foarte mult in promovarea si sustinerea turismului, aceasta fiind cea mai importanta sursa de venituri in localitate.
<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro