O singura generatie poate distruge omenirea. Razboiul pentru apa, o posibilitate din ce in ce mai discutata

O singura generatie poate distruge omenirea. Razboiul pentru apa, o posibilitate din ce in ce mai discutata

Summit pe tema climatului, la New York Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a deschis, ieri, la New York "Saptamana climatului" , in cadrul careia vor avea loc mai mult de 100 de manifestari, record absolut pentru acest eveniment international anual, ce marcheaza o schimbare globala in modul in care guvernele, mediul de afaceri si societatea civila doresc sa gaseasca puncte comune de interes pentru a aborda chestiunile legate de clima intr-un mod inteligent, inovator si eficient. Potrivit studiilor de pana acum, cercetatorii spun ca pentru a se mentine cota de incalzire globala trebuie consumate 1.200 de miliarde de tone de dioxid de carbon. Pericole pentru sanatate si riscuri de securitate Un alt raport, cel publicat in martie de Comisia pentru Schimbari Climatice (IPCC) a ONU, arata ca, in proportie de 95%, planeta se incalzeste, iar oamenii sunt de vina pentru acest lucru. O echipa de la Institutul de Cercetari Polare din Coreea de Sud, condusa de Baek-Min Kim, a descoperit legatura intre incalzirea oceanului si valulrile de aer arctic care afecteaza zonele temperate.

acum 120 luni (22 Sep 2014)

La lista lunga a problemelor lumii se mai adauga una: impactul major al schimbarilor climaterice, care ar putea exacerba tensiunile dintre natiuni si care chiar ar putea declansa noi razboaie. "Multe guverne se vor confrunta cu provocari privind nevoile de baza ale populatiei pe masura ce se confrunta cu schimbari demografice, cu limitarea resurselor, cu efectele schimbarilor climatice si cu riscul izbucnirii pandemiilor", se arata in document.

O populatie in crestere, impreuna cu efectele poluarii si cu schimbarile climaterice, a afectat multe dintre resursele de apa ale oamenilor care sunt vitale pentru agricultura. Mai mult de jumatate din zonele umede ale planetei au disparut si schimbarile climatice au modificat tiparul vremii si au condus la lipsa apei, sustin expertii.

Deficitul de apa in continua crestere reprezinta acum o amenintare globala pe care serviciile secrete din SUA o trateaza la fel de in serios ca, de pilda, proliferarea armelor de distrugere in masa, terorismul sau atacurile cibernetice asupra infrastructurii importante, potrivit documentului NIS. Programul Mondial pentru Alimentatie al Organizatiei Natiunilor Unite a estimat ca aproximativ 650 de milioane de oameni traiesc acum in zone in care inundatiile si seceta pot conduce la scumpirea alimentelor. Risc si pentru securitatea SUA

Comunitatea serviciilor secrete americane planuieste sa se concentreze "pe contextul, pe cunoasterea si pe intelegerea" modului in care ingrijorarile privind resursele naturale afecteaza natiunile, de la caz la caz, continua documentul NIS.

Nu este pentru prima data cand oficialii din securitatea SUA au avertizat cu privire la deficitul global de apa fapt care ar putea aduce tarile sau comunitatile care ocupa anumite teritorii intr-o competitie violenta pentru necesitatile de baza ale populatiei. Insa noua strategie are un caracter mai imperios, notand ca deficitul po... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro