O sentinta exemplara: condamnarea lui Liviu Dragnea

O sentinta exemplara: condamnarea lui Liviu Dragnea

> Dosarul Referendumul este important pentru ca reprezinta produsul judiciar al unuia dintre cele mai importante evenimente politice din ultimii 25 de ani: tentativa de debarcare a unui presedinte prin folosirea in scop politicianist a puterii de legiferare pe care o au un Parlament si un Guvern. Insa Dragnea a vorbit convingator in fata instantei, au venit si doi martori dintre cei care au administrat sistemul informatic si lucrurile s-au limpezit: mesajele cu modul de votare transmise inainte de inchiderea urnelor nu erau decat teste prin care activistii USL din sectiile de votare verificau functionarea sistemului. Cand a slobozit pe gura zicerea ca judecatoarele de la Inalta Curte l-au condamnat pe Dragnea din teama ca vor fi arestate de DNA daca-l achita, Victor Ponta a comis o impardonabila mojicie fata de efortul lor, insirat pe mai bine de 200 de pagini pe care premierul nu le va citi niciodata.

acum 75 luni (15 Jul 2015)

>

Dosarul Referendumul este important pentru ca reprezinta produsul judiciar al unuia dintre cele mai importante evenimente politice din ultimii 25 de ani: tentativa de debarcare a unui presedinte prin folosirea in scop politicianist a puterii de legiferare pe care o au un Parlament si un Guvern. Daca diferendul de tip constitutional a fost rezolvat atunci, in vara anului 2012, contenciosului penal i-au trebuit, iata, aproape trei ani ca sa ajunga cat de cat la liman, la sentinta de fond - si inca nu e definitiv solutionat, caci urmeaza apelul.

In dosar au fost 74 de inculpati, dintre care unul a decedat in timpul procesului. Vedeta procesului a fost, de departe, Liviu Dragnea, cel care a coordonat din partea USL procesul electoral din vara lui 2012. Din lista de capete de acuzare initiale, la unele au renuntat procurorii in timpul anchetei, din lipsa de probe, altele au fost respinse de instanta.

Cea mai grava acuzatie pe care i-au adus-o procurorii a fost aceea ca a pus la punct un sistem informatic cu care putea sa afle in timp real, prin mesaje SMS primite din sectiile de votare, nu doar prezenta la vot in ziua referendumului, ceea ce era legal, ci si cum au votat oamenii, inaine ca urnele sa se inchida.

Cand am citit rechizitoriul, aceasta acuzatie mi s-a parut putin cam inconsistenta, pentru ca nu se precizau acolo orele la care au fost trimise mesajele privind modul de vot (cati au votat DA, cati au votat NU).

Instanta a avut acces insa la intregul dosar, nu doar la rechizitoriu, si din motivarea sentintei aflam ca mesajele privind modul de votare au fost trimise atat inainte, cat si dupa inchiderea urnelor.

Insa Dragnea a vorbit convingator in fata instantei, au venit si doi martori dintre cei care au administrat sistemul informatic si lucrurile s-au limpezit: mesajele cu modul de votare transmise inainte de inchiderea urnelor nu erau decat teste prin care activistii USL din sectiile de votare... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro