"O scrisoare pierduta" la Iasi detoneaza bomba teatrului copy-paste. Cum functioneaza cooperativa directorilor-regizori, care stoarce milioane de la stat

Un alt critic de teatru important din Romania, Miruna Runcan, de la Cluj, a comentat la fel de transant in legatura cu dezvaluirile omologilor de la Iasi: "E o practica ce dureaza de decenii. Opacitatea de care dau dovada institutiile de cultura mentionate in privinta comunicarii felului in care sunt cheltuiti banii publici este graitoare numai si prin faptul ca angajatii Teatrului National Iasi nu si-au publicat niciodata online declaratiile de avere, asa cum ii obliga legea, dupa cum se poate observa accesand acest link. Scena din piesa de teatru "O scrisoare pierduta", montata la Iasi FOTO Teatrul National "Vasile Alecsandri" Tot sursele din "piata" indica faptul ca Mircea Cornisteanu ar fi incasat pentru "O scrisoare pierduta" montata la Iasi in jur de 10.000 de euro. Ginerele lui Radu Beligan, sanctionat pentru contracte semnate cu el insusi In februarie 2014, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi a dispus amendarea administrativa cu 1.000 de lei a lui Cristian Hadji-Culea, acuzat de instigare la conflict de interese.

acum 58 luni (9 Jan 2015)

Directorul Teatrului National "Marin Sorescu" din Craiova, Mircea Cornisteanu, este regizorul spectacolului "O scrisoare pierduta", prezentat aseara, 8 ianuarie, la Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Iasi. Criticii de teatru din capitala Moldovei au primit piesa de teatru cu revolta, comentand extrem de dur.

Potrivit acestora, piesa mediatizata la Iasi drept premiera este, de fapt, identica cu cea pusa in scena de acelasi regizor la Craiova si Teatrul Odeon din Bucuresti in urma cu doi ani. In plus, spectacolul ar fi un esec din punct de vedere regizoral. Pentru ca nu-ti pasa de drepturile de autor! Ca sa faca si el niste bani", a scris, pe contul personal de Facebook, criticul de teatru iesean Oltita Cintec.

Unul dintre cei mai apreciati critici de arta din Romania, Oltita Cintec face referire in finalul comentariului la directorul Teatrului National din Iasi, Cristian Hadji-Culea, ginerele actorului Radu Beligan. Faptul ca Hadji-Culea, la randul lui director-regizor, ar urma sa fie invitat sa joace pe scena teatrului din Craiova este prognozat si de Calin Ciobotari, un alt critic de teatru important din Iasi.

"Cornisteanu si-a luat banii, Cristian Hadji-Culea va monta la Craiova (unde dl Cornisteanu este director), iar principiile cooperativiste vor functiona la fel de impecabil ca principiile politice ale lui Catavencu, Farfuridi si Branzovenescu! Premiera a iesit, contabilitatea respira adanc, usurata si nu prea, de vreme ce pe afis si in caietul de sala spectacolul e trecut ca facand parte din stagiunea 2013-2014;

Atat directorul Teatrului National Iasi, cat si directorul financiar al institutiei, nu au raspuns apelurilor telefonice pentru a comenta dezvaluirile facute de catre cei doi critici de teatru.

Mircea Cornisteanu, pe de alta parte, explica ce este, in viziunea dumnealui, conceptul de "premiera": "Sunt niste constatari ale lor... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro