O romanca ajuta la implinirea visului unei refugiate din Tibet: sa invete ca sa-i poata ajuta pe altii

O romanca ajuta la implinirea visului unei refugiate din Tibet: sa invete ca sa-i poata ajuta pe altii

Pentru Oana Mindrut, o romanca care a avut actiuni de voluntariat in Romania, Grecia, Nepal si India, granitele dispar cand vine vorba de a ajuta un copil sau un tanar. O dovedeste si experienta ei cu Dolma Samdup, o fata in varsta de 20 de ani, refugiata din Tibet in India, cu o cutremuratoare poveste de viata si o neinduplecata forta de a studia. Dolma Samdup FOTO: Facebook Dolma Samdup Circa 1.600 de euro pe an Ca sa mearga la facultate - explica Oana Mindrut - Dolma trebuie sa plece din Dharamshala spre cel mai apropiat oras unde are nevoie nu doar de bursa ca sa-si poata procura cele necesare studiului, ci si de bani ca sa traiasca. "Dar pentru ca stie ca este si femeie si refugiata intr-o tara in care femeile nu au aceleasi drepturi ca si barbatii a preferat a doua optiune, sa devina psiholog si sa lucreze in scoli cu adolescentii, dintr-un motiv cat se poate de bun (stie, din proprie experienta, cat de important este sa poti beneficia de un ajutor specializat atunci cand ti-e greu).

acum 74 luni (7 Oct 2017)

Pentru Oana Mindrut, o romanca care a avut actiuni de voluntariat in Romania, Grecia, Nepal si India, granitele dispar cand vine vorba de a ajuta un copil sau un tanar.

O dovedeste si experienta ei cu Dolma Samdup, o fata in varsta de 20 de ani, refugiata din Tibet in India, cu o cutremuratoare poveste de viata si o neinduplecata forta de a studia. De la 6 ani a supravietuit singura, iar dascalii ei, vazand ca are potential si dorinta de a cunoaste cat mai multe, i-au incropit in scoala o camaruta care sa-i fie casa. Aventura din vara aceasta, cand a voluntariat in India si Nepal, a imbogatit-o sufleteste si i-a adus in cale un nou tel: crearea unei burse prin care sa sprijine un copil sau un tanar cu mare potential intelectual, dar cu mici posibilitati banesti. In vara, scria pe contul sau de Facebook ca numele de familie al Dolmei - Samdup - tradus in romana inseamna "implinirea unui vis". Visul fetei este sa devina consilier psihologic ca sa poata ajuta scolarii in momente de cumpana.

Dolma cu Oana Mindrut (centru cu ochelari) si voluntari romani FOTO Facebook Oana Mindrut

Intalnirea. "Scoala a fost pentru ea, la propriu si la figurat, casa ei"

"Am cunoscut-o pe Dolma, la sugestia prietenului meu tibetan Jigme, care mi-a recomandat-o pentru a incerca s-o ajut. Ne-am vazut chiar in ultima zi de stat in Dharamsala - un frumos orasel de munte, de pe Himalaya, din nordul Indiei, care este casa din exil a lui Dalai Lama. M-a impresionat chiar inainte de a-i asculta povestea prin atitudinea ei zambitoare, plina de demnitate si bun simt", marturiseste Oana in prefata cartii Dolmei. A luat la pachet inclusiv feliile de paine pe care nu le mancaseram", continua Oana. Apoi le-a spus povestea ei de viata: la 6 ani fugise din Tibet in India cu mama ei. Tatal a parasit-o cand era mica, iar mama s-a intors in Tibet lasand-o sa se descurce singura intr-o tara straina la o varsta ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro