O relatare despre o vacanta in Maramures, premiata de presa britanca: "Mananca. Haide, straino, iti dau de mancare"

O relatare despre o vacanta in Maramures, premiata de presa britanca:

Sunetul facut de talpile pantofilor mei pe pamantul batatorit si fierbinte a fost intrerupt de zgomotul de motor facut de o masina veche si galbena, care s-a oprit chiar langa mine. Tinand cont de zambetul lui incantator, de varsta avansata si de starea vehiculului, am ajuns la concluzia ca oricum nu vom ajunge prea departe si, invingandu-mi sentimentul de inconfort generat de trepidatii, am urcat in masina", relateaza Flossie Baker.

acum 54 luni (6 Jan 2016)

Flossie Baker este castigatoarea concursului anual "Just Back" organizat de cotidianul britanic The Telegraph. Turista britanica a fost premiata pentru un articol ce relateaza intalnirea sa cu o familie de fermieri din Maramures si care descrie ospitalitatea extraordinara a acestora.

Povestirea ei a concurat pentru acest premiu, oferit de Post Office din Marea Britanie, cu relatari din Statele Unite, Japonia, Mexic, Ghana si jungla amazoniana.

"Satul ramas in urma devenise mic cat un fir de praf, iar drumul se intindea in fata mea, drept si gol, prin campurile cu fan proaspat cosit. Sunetul facut de talpile pantofilor mei pe pamantul batatorit si fierbinte a fost intrerupt de zgomotul de motor facut de o masina veche si galbena, care s-a oprit chiar langa mine. Eram in Maramures, in Romania, iar soferul, un barbat in varsta, cu maini mari si multi dinti lipsa, a tras in jos geamul portierei si, prin intermediul gesturilor, m-a invitat sa intru in masina. Tinand cont de zambetul lui incantator, de varsta avansata si de starea vehiculului, am ajuns la concluzia ca oricum nu vom ajunge prea departe si, invingandu-mi sentimentul de inconfort generat de trepidatii, am urcat in masina", relateaza Flossie Baker. Zidurile grajdului erau decorate cu vase din alama, o sa era uitata pe o bancuta, iar o serie de unelte arhaice folosite in trecut in ferme erau sprijinite de ziduri", a adaugat turista britanica.

Jurnalistii britanici au fost amuzati si de patania turistei, care spune ca a fost hranita pana la refuz de gazdele sale cu mai multe boluri cu branza si zahar, dintr-un exces de amabilitate. Atunci cand m-a vazut ca mananc, mi-a aratat un zambet larg, m-a luat de mana si m-a condus spre casa ei. Cu mandrie, m-a invitat intr-o bucatarie insorita, m-a invitat sa ma asez pe un scaun, mi-a pus un bol in brate si a inceput sa il umple, din nou, cu branza, dandu-mi si recipientul cu zahar".

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro