O politista din Salaj a hotarat sa devina, post-mortem, donator de organe: "Acolo unde mergem cu totii, dupa moarte, nu avem nevoie de organe interne"

O politista din Salaj a hotarat sa devina, post-mortem, donator de organe:

Tincuta marturiseste ca in ciuda aparentelor sale de femeie puternica, a fost intotdeauna impresionata de dramele prin care trec familiile si pacientii ai caror vieti depind de un transplant si de organele atat de dificil de asigurat. "Nu stim cat de lunga ne e viata" Dorinta de a merge mai departe cu demersul sau altruist si de a deveni donator post-mortem de organe este ceva mai veche, dar s-a materializat abia la sfarsitul anului trecut. Declaratia astfel completata se autentifica gratuit de notar, care face, apoi, si demersurile de inscriere, online, in Registrul National al Donatorilor de Organe, Tesuturi si Celule, care este functional de la 1 februarie 2014.

acum 73 luni (7 Jan 2015)

In aparenta, este o femeie vesela si plina de viata, pe care cu greu ti-o poti imagina gandindu-se la moarte. In realitate, este prima persoana din Salaj care, desi nu a implinit inca 40 de ani, a stabilit cu exactitate ce se va intampla cu trupul ei atunci cand va veni inevitabilul sfarsit: isi va dona toate organele interne pentru a da o speranta la viata celor care au nevoie de transplant.

Numele ei este Tincuta Dumuta si este comisar de politie si purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, dupa ce mai intai si-a exersat abilitatile gazetaresti in presa locala. Tincuta marturiseste ca in ciuda aparentelor sale de femeie puternica, a fost intotdeauna impresionata de dramele prin care trec familiile si pacientii ai caror vieti depind de un transplant si de organele atat de dificil de asigurat. De atunci, alaturi de alte cateva colege politiste, este un donator regulat de sange. "De regula, merg o data la trei luni, dar s-a intamplat si sa ma cheme mai devreme, pentru ca aveau nevoie de o cantitate mai mare de sange A2. Pe langa ca donarea de sange iti face bine, te gandesti si cat poate ajuta gestul tau. Eu intotdeauna ma gandesc ca oricand eu sau familia mea am putea avea nevoie de transfuzie de sange", povesteste politista.

"Nu stim cat de lunga ne e viata"

Dorinta de a merge mai departe cu demersul sau altruist si de a deveni donator post-mortem de organe este ceva mai veche, dar s-a materializat abia la sfarsitul anului trecut. M-am gandit ca ma apropii de 40 de ani. Iar la cate se intampla, si ma refer in primul rand la accidente, nu stim niciodata cat de lunga ne este viata, asa ca m-am gandit ca este bine sa pun lucrurile la punct din timp", explica politista.

Tincuta spune ca a contat si faptul ca nu are nicio problema de sanatate, asa ca s-a gandit ca gestul ei chiar ar putea salva vieti.

Cum devii donator de organe

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro