O olimpica traduce matematic cuvinte din Limba Latina. Cum functioneaza sistemul: "Sunt anumite legaturi logice"

O olimpica traduce matematic cuvinte din Limba Latina. Cum functioneaza sistemul:

Premiile obtinute de olimpica din Galati Foto Elena Sandu Adolescenta crede ca fiecare cuvant din Latina are propria lui poveste, in sensul ca are o radacina de la care porneste, iar o verificare sumara ne conduce la concluzia surprinzatoare ca aceasta sta la baza a numeroase neologisme din Limba Romana, dar si din alte limbi.

acum 52 luni (9 Feb 2017)

Elena Sandu (17 ani) a castigat doi ani la rand olimpiada judeteana (2015 si 2016) de Latina si s-a calificat la faza nationala, unde a obtinut o mentiune.

Primul contact cu aceasta limba antica l-a avut in clasa a IX-a, cand profesoara de profil a remarcat ca Elena are potential si i-a sugerat sa participe la olimpiada. Adolescenta crede ca sistemul de invatamant ar trebui schimbat, in sensul ca un copil sa nu mai invete pentru note, asa cum cum se intampla acum, ci pentru ceea ce i-ar place sa studieze. Asta ar insemna ca elevii sa fie pusi in anumite situatii si sa se confrunte cu anumite probleme practice, astfel incat sa descopere ce le place cu adevarat.

Latina, sursa a numeroase neologisme in Limba Romana

Desi poate parea greu de crezut, Latina dezvolta gandirea, fiind numita si Matematica umanistilor. Daca nu faci anumite conexiuni, ce pornesc de la radacina cuvintelor, nu iese traducerea asa cum ar trebui. Ca si la Matematica, o cifra scrisa gresit face sa nu iti mai iasa rezultatul", explica Elena conexiunea cu Matematica.

Premiile obtinute de olimpica din Galati Foto Elena Sandu

Adolescenta crede ca fiecare cuvant din Latina are propria lui poveste, in sensul ca are o radacina de la care porneste, iar o verificare sumara ne conduce la concluzia surprinzatoare ca aceasta sta la baza a numeroase neologisme din Limba Romana, dar si din alte limbi. Spre exemplu, cuvantul , care inseamna vorbaret, de unde deriva si cuvantul elocvent, care isi are radicalul in latinescul - a vorbi.

In acest an, Elena va participa la olimpiada de Franceza, deoarece doreste sa urmeze Facultatea de Litere si sa devina apoi profesoara de Franceza. Cred insa ca, daca iti place ceea ce faci si faci cu daruire, aspectul financiar conteaza mai putin", puncteaza olimpica. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro