O noua tehnologie in curs de dezvoltare: Vaccinarea fara rapeluri

Util mai ales in tarile sarace Noua descoperire s-ar putea dovedi deosebit de valoroasa in tarile in curs de dezvoltare, unde in prezent este aproape imposibil sa se aplice rapelurile, intrucat un bebelus este, de regula, vazut o singura data, la un moment dat dupa nastere, de catre un lucrator din sanatate, spune Ana Jaklenec, co-autor al acestor cercetari, de la Institutul Tehnologic din Massachusetts.

acum 33 luni (1 Oct 2017)

Oamenii de stiinta au gasit o modalitate de a incapsula mai multe doze de medicamente sau vaccinuri in mici particule construite din polimeri biodegradabili, scrie revista Science. Cercetatorii spun ca astfel se vor putea administra vaccinurile multiple dintr-o singura injectare si nu va mai fi nevoie de rapeluri. Tehnologia ar putea fi, de asemenea, utila in tratamentul diverselor boli cronice cum sunt alergiile, diabetul si chiar cancerul la care in prezent este nevoie de injectii multiple.

Util mai ales in tarile sarace

Noua descoperire s-ar putea dovedi deosebit de valoroasa in tarile in curs de dezvoltare, unde in prezent este aproape imposibil sa se aplice rapelurile, intrucat un bebelus este, de regula, vazut o singura data, la un moment dat dupa nastere, de catre un lucrator din sanatate, spune Ana Jaklenec, co-autor al acestor cercetari, de la Institutul Tehnologic din Massachusetts.

Polimerii biodegradabili folositi de cercetatori pentru incapsularea medicamentelor sau vaccinurilor sunt deja aprobati pentru uzul uman. Ei au explicat ca procesul consta in producerea de mici forme de silicon, oarecum similare tavitelor pentru cuburi de gheata, in care este presat polimerul biodegradabil pentru a lua forma unei structuri gen cutie, de aproape 400 micrometri.

Cateva obstacole

Dupa ce au realizat cu succes aceste micro-cutiute si au stabilit ca polimerul nu afecteaza substanta medicala gazduita, cercetatorii se confrunta cu o alta provocare - cum sa adapteze vaccinurile, care sunt de regula pastrate la rece pentru a fi mentinute stabile, pentru a putea fi depozitate in corpul uman la temperaturi mult mai mari de 37 grade Celsius.

Mai sunt, de asemenea, cateva alte obstacole cum ar fi imposibilitatea de a schimba data de eliberare a substantei deja injectate si de a modifica vaccinurile intre doze in situatia in care s-ar ivi noi descoperiri stiintifice. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro