O noua criza a datoriilor? Italia poate sa arunce in aer echilibrul european

O noua criza a datoriilor? Italia poate sa arunce in aer echilibrul european

Romania, de pilda, ar urma sa fie vizata atat de reconsiderarea propusa pentru relatia UE-Rusia, cat si de preconizata desfiintare a taberelor de romi si de valul de ostilitate fata de imigranti care s-ar putea sa afecteze minoritatea romana din Italia, daca climatul social se va degrada dupa tiparul discriminarii si stigmatizarii practicate, acum un deceniu, de guvernul Berlusconi fata de romani. Este vorba de venitul minim garantat de 780 de euro pe persoana, scaderea varstei de pensionare si facilitarea pensionarii anticipate, precum si trecerea de la impozitul progresiv pe venit la cel fix, in doua trepte, de 15% si 20%. Ci si planul unei reforme institutionale, vizand reducerea numarului de parlamentari (de la 630 de deputati la 400 si de la 318 senatori la 200), care ar urma sa fie alesi cu totii prin vot universal si ar avea interdictia de a-si schimba grupul politic in cursul mandatului.

acum 56 luni (23 May 2018)

>

Nu ar fi singurul motiv de ingrijorare, daca presedintele italian Sergio Mattarella va da curs, in cele din urma, propunerii coalitiei anti-sistem privind viitorul sef al Consiliului de Ministri. Deocamdata, seful statului italian profita de indoielile aparute in legatura cu parcursul academic al candidatului: Giuseppe Conte (54 de ani), avocat si profesor de drept civil si administrativ, necunoscut pana acum in plan politic. Imediat dupa anuntarea numelui sau pentru conducerea guvernului de catre liderii ineditei majoritati parlamentare anti-sistem, a fost publicat impresionantul sau CV de 12 pagini. Intre cursurile de perfectionare juridica mentionate, alaturi de prestigioasele Yale, Cambridge ori Sorbona, figureaza New York University.

Chiar daca ii va accepta nominalizarea, e posibil, potrivit presei italiene, ca Sergio Mattarella sa-i pretinda un program propriu de guvernare, ignorand contractul dintre Liga si Miscarea 5 Stele (M5S) ce constituie programul de guvernare propus. Greu de imaginat, insa, transpunerea in practica a acestei variante, oricate temeri starnesc in capitalele europene cele 30 de puncte ale proiectului guvernamental.

Romania, de pilda, ar urma sa fie vizata atat de reconsiderarea propusa pentru relatia UE-Rusia, cat si de preconizata desfiintare a taberelor de romi si de valul de ostilitate fata de imigranti care s-ar putea sa afecteze minoritatea romana din Italia, daca climatul social se va degrada dupa tiparul discriminarii si stigmatizarii practicate, acum un deceniu, de guvernul Berlusconi fata de romani.

La Bruxelles si in marile cancelarii europene provoaca frisoane gandul ca a treia mare economie a zonei euro tinde sa intoarca spatele politicii de austeritate si sa intre intr-o spirala nesustenabila a cheltuielilor publice, in conditiile in care Italia este a doua cea mai indatorata tara europeana dupa Grecia (datoria publica a Italiei este de 131,8% din PIB, fata de 81,6% media europea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro