O modificare cu miza uriasa: PSD vrea sa politizeze companiile de stat, eliminand criteriile de profesionalism

Eliminarea criteriilor de profesionalism, votata recent de senatorii din Comisia economica, va accentua politizarea companiilor si regiilor de stat. Dincolo de disputele politice, pe lista exceptiilor se afla, mai nou, 30 de companii de stat cum ar fi Tarom, "Monitorul Oficial", Regia Autonoma "Administratia Protocolului de Stat" (RA-APPS), companiile de apa, Rom-aero SA, Societatea Avioane Craiova sau Societatea IOR SA. De asemenea, este obligatorie efectuarea selectiei candidatilor de catre un expert independent, in cazul intreprinderilor publice care au inregistrat o cifra de afaceri in ultimul exercitiu financiar superioara echivalentului in lei al sumei de 7.300.000 euro si au cel putin 50 de angajati.

acum 81 luni (22 May 2017)

Eliminarea criteriilor de profesionalism, votata recent de senatorii din Comisia economica, va accentua politizarea companiilor si regiilor de stat. Actul normativ vizeaza zeci de companii de stat, conduse de pana la noua membri.

Legea privind guvernanta corporativa a institutiilor publice a fost modificata, recent, de Comisia economica si Comisia pentru dezvoltare regionala a Senatului. Atentionat de colegul sau Florin Citu, Zamfir si-a schimbat optiunea, trecandu-se la reluarea votului, dar majoritatea a avut castig de cauza. Raportul comisiei, semnat de Zamfir, nu mentioneaza numarul de voturi pro si contra.

Dincolo de disputele politice, pe lista exceptiilor se afla, mai nou, 30 de companii de stat cum ar fi Tarom, "Monitorul Oficial", Regia Autonoma "Administratia Protocolului de Stat" (RA-APPS), companiile de apa, Rom-aero SA, Societatea Avioane Craiova sau Societatea IOR SA. Sunt, de asemenea, exceptate institutiile de credit prevazute de OUG 99/2006. Insa, institutiile de credit precum CEC si Eximbank au fost deja exceptate printr-o ordonanta de urgenta emisa de Guvernul Grindeanu (29/2017). "Acesti operatori economici, pe langa activitatea economica pe care o desfasoara in conditii de piata, trebuie sa asigure si sarcinile la mobilizare sau razboi, indiferent de rentabilitatea acestor activitati", se afirma in motivarea amendamentului. De asemenea, este invocat un articol din Tratatul pentru functionarea Uniunii Europene care mentioneaza ca "orice stat membru poate lua masurile pe care le considera necesare pentru protectia intereselor esentiale ale sigurantei sale si care se refera la productia sau comertul cu armament, munitie si material de razboi". "Totodata se propune ca, in cadrul exceptiilor sa fie incluse si Regia Autonoma Monitorul Oficial, Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat si Tarom SA", se afirma sec in motivarea amendamentului.

Toate aceste exceptii au fost introduse intr-un proiect de l... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro