O moarte violenta. Destinul tragic al Lidiei Jiga, sfasiata in arena de tigrul ei preferat, Amur

O moarte violenta. Destinul tragic al Lidiei Jiga, sfasiata in arena de tigrul ei preferat, Amur

Maestrul Iozefini, directorul de atunci al Circului de Stat, a povestit tragicul eveniment intr-un articol din revista "Flacara". In seara zilei de 7 noiembrie, la al doilea spectacol, dupa matineu, cand circul din Harkov gemea de lumea venita sa aplaude pe artistii romani, la 5 minute dupa inceperea dresurii, se petrece accidentul fatal care avea sa puna capat vietii si carierei frumoasei dresoare.

acum 89 luni (16 Feb 2017)

Maestrul Iozefini, directorul de atunci al Circului de Stat, a povestit tragicul eveniment intr-un articol din revista "Flacara".

"La Harkov, in Uniunea Sovietica, steaua Lidiei Jiga, fata din Venetia de la poalele Fagarasului, apune pentru totdeauna. Dresura sa avea in componenta cinci lei (Ruslan, Osvald, Print, Niki si Gambus) si trei tigri (Bengal, Amur si Baghera). In seara zilei de 7 noiembrie, la al doilea spectacol, dupa matineu, cand circul din Harkov gemea de lumea venita sa aplaude pe artistii romani, la 5 minute dupa inceperea dresurii, se petrece accidentul fatal care avea sa puna capat vietii si carierei frumoasei dresoare. Jetul de apa pornit la timp de catre recuzitorul Gheorghe Chiriagos a silit leul sa se retraga, dar Lidia Jiga s-a dezechilibrat si a cazut la pamant. Muscaturile lui la gat si la ceafa au ucis instantaneu victima, care nu a mai putut schita nici cea mai slaba reactie de aparare. Tigrul a tarat apoi trupul prin arena si nici jetul de apa proiectat asupra sa , nici gloantele oarbe ce i-au fost trase in urechi de artistul roman Alois Krateyl care, cu un curaj deosebit, a intrat intre gratii, nu l-au facut sa lase victima. Abia dupa ce Alois Krateyl l-a lovit cu putere in cap cu furca de fier, tigrul sI-a desprins coltii si s-a refugiat in tunel. Unul din lei a iesit spre public, dar a intervenit oportun dresorul de cai, Krateyl senior, care a reusit sa izoleze leul si sa-l indrepte spre cusca lui prin spatele arenei. un barbat in varsta a ramas pironit pe fotoliul sau, insensibil la agitatia din sala: de groaza. In mod ciudat si inexplicabil, ceasul din camera hotelului unde locuia Lidia se oprise si el la aceasi ora...", nota Iozefini. Colegele ei au povestit chiar ca Lidia Jiga umbla prin Bucuresti cu masina ei decapotabila si cu tigrul ei preferat, Amur, in stanga, pe locul din fata. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro