O misiune istorica: Cum au ajuns documentele Unirii din 1918 in Ardeal

O misiune istorica: Cum au ajuns documentele Unirii din 1918 in Ardeal

"In noaptea de 23 spre 24 noiembrie, au fost anuntate toate centrele ocupate de romani de sosirea avionului, Comitetul hotaraste tot atunci Unirea cu Patria - mama si pentru a se arata si lumii intregi ca Unirea e dorinta romanilor transilvaneni, s-a hotarat, in acelasi timp, Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia unde, peste o saptamana, la 1 decembrie, s-au adunat 100.000 de romani, proclamand Unirea", scria Vasile Niculescu in memoriile sale, citate in lucrarea amintita. Pregatirea misiunii In 12 octombrie 1918, s-a redactat Declaratia de autodeterminare a romanilor din Transilvania, ce avea sa fie citita la 18 octombrie de Alexandru Vaida-Voevod in parlamentul de la Budapesta si marca directia pe care se angajau romanii transilvaneni in perioada ce urma: desfacerea totala de Ungaria si pregatirea demersurilor pentru realizarea unirii cu Romania.

acum 58 luni (1 Dec 2017)

Din lucrarea "Zborul Marii Uniri - De la Bacau la Blaj", scrisa de comandor George Paul- Sandachi, aflam ca, in scurt timp, avionul romanesc a fost inconjurat de numerosi oameni veniti in fuga sa-i primeasca pe cei doi zburatori. Victor Macovei si Gavrila Precup de la Mitropolie, care prin cuvinte intrerupte de emotia si de strigatele "Sa traiasca!" Capitanul Virgil Pop ne-a atras atentia sa nu lasam pe nimeni sa se apropie de avion si a dat ordin sa ni se aduca de mancare si lemne pentru foc, deoarece stateam in frig, in aer liber, pe un ger cumplit de -30 grade C. Ni s-au trimis de la Mitropolie lemne, mancare si zece litri de vin. Dupa ce am curatat locul de zapada din jurul avionului, am facut focul si garda se schimba din ora in ora." Acolo, Consiliul National Roman s-a intrunit si a decis ca la Alba Iulia sa fie convocata Marea Adunare Nationala, la 1 decembrie 1918, pentru infaptuirea minunatului act al Unirii Transilvaniei cu Romania.

"In noaptea de 23 spre 24 noiembrie, au fost anuntate toate centrele ocupate de romani de sosirea avionului, Comitetul hotaraste tot atunci Unirea cu Patria - mama si pentru a se arata si lumii intregi ca Unirea e dorinta romanilor transilvaneni, s-a hotarat, in acelasi timp, Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia unde, peste o saptamana, la 1 decembrie, s-au adunat 100.000 de romani, proclamand Unirea", scria Vasile Niculescu in memoriile sale, citate in lucrarea amintita. (dupa-amiaza n.r.) locotenentul pilot Niculescu din Armata romana si capitanul Precup, originar din Transilvania: au sosit cu aeroplanul, imprastiind apelul pentru Blaj. Dansii au plecat de la Bacau si au parcurs drumul pana la Blaj in doua ore. Ei ne-au spus ca Armata romana a tecut Carpatii prin zapada de peste 2 m si ca vin sa ne imbratiseze cu dragoste de frati si sa anunte locuitorilor straini de pe plaiurile romanesti ca vin in numele pacii si a libertatii tuturor neamurilor", scriau gazetarii din Blaj, in urma cu 99 de ani. Citeste intreg articolul pe adevarul.ro