O minciuna veche de 50 de ani. Cum a fost "sinucis" marele inginer Dimitrie Tomozei, dupa ce a infruntat Securitatea

O minciuna veche de 50 de ani. Cum a fost

FOTO arhive familie In 1963, Dimitrie Tomozei primeste si Premiul de Stat pentru elaborarea si conceperea de noi echipamente de foraj, iar in 1964 uzina dobandeste si primul mare succes international cu un echipament de foraj medaliat cu aur la Targul International de la Leipzig din 1964. De altfel, nepotul inginerului a gasit la dosarele de la CNSAS, la care a avut acces partial abia in 2009, dupa ani de staruinte, note informative prin care se declara ca doi tineri ingineri apreciati de Dimitrie Tomozei - Victor Valvoi si Petre Kopes - fusesera racolati ca agenti de securitate de catre Consiliul Securitatii Statului, prin colonelul Nicolae Pascu Dumitrescu, fostul sef al Directiei Regionale Ploiesti. 10.000 de ploiesteni la funeraliile lui Dimitrie Tomozei Disparitia prematura a lui Dimitrie Tomozei, in conditii extrem de tragice a creat, in decembrie 1965, o stare de iritare si neliniste in randul ploiestenilor care, aratandu-si simpatia si respectul fata de omul Dimitrie Tomozei, vor participa intr-un numar impresionat la funerariile acestuia, peste 10.000 de persoane.

acum 71 luni (5 Mar 2015)

Inginerul Dimitrie Tomozei (2 decembrie 1915-11 decembrie 1965) a fost o figura marcanta a industriei de utilaj petrolier romanesc, director tehnic si ulterior director general al Uzinei 1 Mai Ploiesti (devenita din 1961 Intreprinderea 1 Mai Ploiesti) in perioada anilor 1958 - 1965.

Intr-o perioada de mari framantari politice, Uzina 1 Mai Ploiesti va cunoaste, dupa iesirea de sub sfera de influenta a societatilor mixte SOVROM si implicit a URSS, o puternica revigorare din punct de vedere tehnologic si mai ales o noua reorganizare la nivel de conducere prin atragerea primilor specialisti romani.

Inginer remarcabil, cu calitati de lider si un bun vorbitor de limba franceza, rusa, germana si engleza, Dimitrie Tomozei reuseste sa-si impuna puternic amprenta asupra activitatii uzinei, inclusiv prin dezvoltarea infrastructurii prin asimilirea vechiului teren al fostei societati Unirea, si construirea noului sediu administrativ care exista si in prezent.

Inginerul aplica si o "politica de cadre" inedita pentru vremea respectiva, adica "interviul" pe care-l sustine prin participarea sa efectiva ca intervievator pentru tinerii ingineri si/sau specialisti care mult timp si dupa disparitia sa vor fi nucleul de baza al Intreprinderii 1 Mai Ploiesti. FOTO arhive familie

In 1963, Dimitrie Tomozei primeste si Premiul de Stat pentru elaborarea si conceperea de noi echipamente de foraj, iar in 1964 uzina dobandeste si primul mare succes international cu un echipament de foraj medaliat cu aur la Targul International de la Leipzig din 1964.

Performantele si recunoasterea sa ca un bun specialist fac ca inginerul sa participe deseori in strainatate la diverse expozitii de profil, pentru contractarea utilajelor necesare uzinei sau negocieri cu potentiali clienti, atat in numele Uzinei 1 Mai Ploiesti, cat si a Ministerului Constructiilor de Masini si/sau Comertului Exte... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro