O masura care contrazice directivele europene. TVA zero la achizitionarea de locuinte noi va avantaja dezvoltatorii

Cabinetul Grindeanu ar elimina taxa pe valoarea adaugata la achizitiile de locuinte noi de la 1 martie. Aceasta in-seamna ca, daca vinzi acum o locuinta, peste o saptamana alta si asa mai departe, chiar daca esti persoana fizica, acum, la un moment dat, vine Fiscul si iti spune ca trebuie sa pui si TVA, pentru ca ai statut de comerciant.

acum 53 luni (22 Feb 2017)

Cabinetul Grindeanu ar elimina taxa pe valoarea adaugata la achizitiile de locuinte noi de la 1 martie.

Eliminarea TVA la achizitionarea de locuinte noi e o masura prezenta in programul de guvernare. Prin eliminarea TVA, preturile apartamentelor si caselor noi vor scadea cu 4,8% pentru cumparatorii la prima achizitie si cu 16% la cei care sunt de la a doua achizitie incolo.

In prezent, TVA 5% se aplica la prima achizitie, de la a doua aplicandu-se TVA 19%. "Este vorba despre tranzactiile la care vanzatorul e persoana juridica sau fizica, cu calitate de comerciant. Aceasta in-seamna ca, daca vinzi acum o locuinta, peste o saptamana alta si asa mai departe, chiar daca esti persoana fizica, acum, la un moment dat, vine Fiscul si iti spune ca trebuie sa pui si TVA, pentru ca ai statut de comerciant.

Pentru a ti se percepe TVA 5%, locuinta trebuie sa coste in prezent pana in 100.000 de euro si sa aiba pana la 120 mp. Scutirea de TVA va impulsiona si piata constructiilor, si piata rezidentialelor si ii va indemna pe romani sa cumpere locuinte noi, spune analistul imobiliar.

Citeste textul integral in editia print de miercuri a ziarului Romania Libera, disponibila la toate chioscurile de difuzare a presei si prin abonament! ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro