O mancarime de care nu scapi oricat te-ai scarpina: referendumul pentru familie

O mancarime de care nu scapi oricat te-ai scarpina: referendumul pentru familie

Suntem deja in momentul in care toata lumea vorbeste de nevoia Romaniei de a fi salvata, doar ca nu avem inca o masa larga de oameni care sa se fi decis de cine si cum face acest lucru. Nu puteai ajunge la batai in strada pentru ca tu crezi sau te opui ideii de anticoruptie si, de altfel, s-a vazut in iarna ca astfel de manifestatii nu pot genera in violente din partea manifestantilor. Femeile din PSD stiu ce a insemnat pentru Romania tema avorturilor, tot marginala, vanduta tot sub ideea de a salva natiunea, dar cauzatoare de drame familiale uriase si de inventarea unei intregi generatii traumatizate, cea a decreteilor. De partea opusa, PNL se marginalizeaza cu buna stiinta din lipsa de resurse si de imaginatie politica. ANAF e vazut ca dusmanul oricarui mic intreprinzator, taxele puse de stat sunt considerate un mijloc de spoliere a societatii, sistemul de sanatate e la pamant, educatia e mulsa sistematic si functioneaza pe contributii ale parintilor, politia e nefunctionala in mintea cetatenilor care au nevoie de ea, autostrazile sunt un vis, digitalizarea e plina de coruptie si tot asa. Catedrala nationala, visata de o suta de ani, care se construieste in curtea Parlamentului, si e suficient pentru o astfel de concluzie.

acum 39 luni (17 Aug 2017)

Ideea ca am muscat ca fraierii la povestea marginala a unui referendum lipsit de sens e inca puternica. A folosit-o si Nicusor Dan, o folosesc multi oameni de la care ai pretentii atunci cand privesc realitatea romaneasca. Ar fi bine sa fie asa, dar dupa ce extrema dreapta americana a marsaluit cu steaguri naziste si tricouri cu Corneliu Zelea Codreanu, incepe sa-mi fie teama de greselile von Papenilor autohtoni, desi aproape nimeni nu mai stie cine a fost von Papen.

Sa revenim la subiectul nostru si la Coalitia pentru Familie, cu "inocenta" lor propunere de a defini familia in Constitutia Romaniei. Scopul e clar si simplu: de a dezbina si de a crea conflicte. E un narativ in plina dezvoltare si poate acest fapt impiedica oameni de buna credinta sa priceapa unde vom ajunge la final.

Intai salvezi familia, dupa care ortodoxia si crestinismul, iar la final te crezi singurul care poate salva Europa de ea insasi.

Ca o salvezi sau o distrugi ramane o chestiune de perspectiva, nebagata in seama. Simplu: e o strategie care a fost deja aplicata in alte tari europene, e discursul oficial al Kremlinului si are o logica extrasa din idei europene care exista de mai bine de un secol, uneori mai marginale, uneori in plin mainstream. Lenin, Hitler, Stalin, Mussolini, Zelea Codreanu, Ceausescu si cine mai vreti dumneavoastra pe o lista care poate fi nefericit de lunga, toti au vrut sa-si salveze societatile care i-au produs. Suntem deja in momentul in care toata lumea vorbeste de nevoia Romaniei de a fi salvata, doar ca nu avem inca o masa larga de oameni care sa se fi decis de cine si cum face acest lucru. Dezbaterea e in toi si teama imi e ca ne vom salva de noi insine inchizandu-ne intr-un subsol istoric. Avem traditia unei dezbinari profunde, cea de la inceputul anilor '90, cand devotiunea pentru Ion Iliescu a rupt familii si era capabila sa duca la violente de strada.

De atunci si pana astazi, societatea romaneasca s-a rafinat in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro