O jumatate de secol de cand "Rascoala" lui Mircea Muresan a fost premiat la Cannes: "Eu chiar am aflat absolut intamplator de nominalizare"

O jumatate de secol de cand

M-a prezentat ca fiind un tanar de 25 de ani, aflat la primul film, eu avand de fapt 38. - Pentru rolul Nadinei, Muresan alege o neprofesionista - Adriana Nicolescu - la ora aceea studenta la filologie, a carei voce a fost dublata la postsincron de catre actrita Dana Comnea.

acum 36 luni (21 May 2016)

Intr-un interviu acordat "Weekend Adevarul" in toamna anului trecut, Mircea Muresan a povestit intamplari inedite din culisele celei de-a 20-a editii a prestigiosului festival.

Cum ati ajuns cu filmul la Cannes?

Eu am aflat intamplator de nominalizare. Pe vremea aia se mai aduceau ziare straine la Athenee Palace, cu intarziere de cateva zile. Ma imprietenisem cu domnisoara de la receptie, care imi mai dadea cate unul pe sub mana. Si intr-o zi mi-a picat in mana un "Le Monde", in care exista o rubrica scurta, "Noutati de la Cannes". Si scria acolo ca a fost selectionat in competitia oficiala si filmul romanesc "Hiver en flammes". M-am dus si pe la Buftea, era Eugen Mandric director. La care imi zice: "E filmul tau, tampitule, dar desteptul ala de Mihnea i-a schimbat titlul, cica e mai comercial asa". Desi era marele favorit al juriului prezidat de Sophia Loren, nu se putea sa ia "Palme d'Or" un film romanesc, tocmai la o editie aniversara a festivalului, a 20-a. Si atunci, Mihnea Gheorghiu s-a inteles cu directorul festivalului, Favre Le Bret, caruia i-a spus ca e primul meu film. Eu i-am corectat minciuna la conferinta de presa, fapt reflectat si de ziarele straine. El habar n-avea ca vorbeam frantuzeste la fel de bine ca el. M-a prezentat ca fiind un tanar de 25 de ani, aflat la primul film, eu avand de fapt 38. Se intelesese cu Dan Desliu, care-i dadea telefon de la un alt hotel, atunci cand eram cu totii la micul dejun.

- Filmarile au avut loc de la sfarsitul anului 1964 si pana in mai 1965, exterioare in jurul Bucurestiului (Mogosoaia, Corbeanca, Ciocanesti);

- Pentru rolul Nadinei, Muresan alege o neprofesionista - Adriana Nicolescu - la ora aceea studenta la filologie, a carei voce a fost dublata la postsincron de catre actrita Dana Comnea. Cariera cinematografica a Adrianei Nicolescu se continua sporadic in strainatate sub numele de Adriana Bogdan.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro