O istorie a frictiunilor dintre Catalonia si Spania: un drum spre autodeterminare intins pe cateva secole

O istorie a frictiunilor dintre Catalonia si Spania: un drum spre autodeterminare intins pe cateva secole

Aflati la putere in Catalonia, o regiune bogata din nord-estul Spaniei, separatistii se compara cu A Doua Republica Spaniola, instaurata in 1931 si zdrobita in 1939 de generalul Francisco Franco dupa trei ani de razboi civil. Fotografiile cu Lluis Companys (primul din centru) in inchisoare i-a tulburat atunci pe catalani FOTO barcelonas.com "Exact acest lucru incearca sa evite acum Guvernul spaniol", afirma profesorul de la EHESS, referindu-se la faptul ca fortele de ordine se abtin de la arestarea principalilor animatori ai referendumului pentru autodeterminarea Cataloniei.

acum 62 luni (30 Sep 2017)

Aflati la putere in Catalonia, o regiune bogata din nord-estul Spaniei, separatistii se compara cu A Doua Republica Spaniola, instaurata in 1931 si zdrobita in 1939 de generalul Francisco Franco dupa trei ani de razboi civil. ("Nu vor trece!"), auzit in intreaga Catalonie mai ales dupa perchezitiile si arestarile din ultimele saptamani operate de politia spaniola pentru a impiedica desfasurarea referendumului din 1 octombrie. red.)", dupa care a reprimat brutal folosirea limbii catalane, spune Jordi Canal, profesor de istorie la Scoala de Inalte Studii in Stiinte Sociale (EHESS) din Paris.

Dar, potrivit istoricului catalan, compatriotii sai au avut probleme cu puterea centrala chiar si pe timpul republicii, cu cativa ani inainte de victoria lui Franco.

Fotografiile cu Lluis Companys (primul din centru) in inchisoare i-a tulburat atunci pe catalani FOTO barcelonas.com

"Exact acest lucru incearca sa evite acum Guvernul spaniol", afirma profesorul de la EHESS, referindu-se la faptul ca fortele de ordine se abtin de la arestarea principalilor animatori ai referendumului pentru autodeterminarea Cataloniei.

Exilat in Franta, Companys a fost denuntat de nazisti in 1940, predat regimului Franco si executat. Simboluri din vremuri indepartate

Insa separatismul catalan este marcat de simboluri care dateaza de secole.

Catalanii defiland cu prilejul "Diada" FOTO blog.bcnsporthostels.com

Dupa aceasta batalie, Catalonia a fost nevoita sa renunte la institutiile si legile sale si sa adopte "legislatia Castiliei", subliniaza Joan Baptista Culla.

"Da, catalanii si-au pierdut drepturile si privilegiile, dar nu a fost un razboi cu tenta nationalista", asa cum sustin unii, puncteaza Andrew Dowling, profesor de studii hispanice la Universitatea din Cardiff.

"Catalanii au fost pedepsiti ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro