O inscriptie romana valoroasa, distrusa de "Dorel": "Constructorul care lucra la instalatia electrica a dat cu utilajele peste ea"

O inscriptie romana valoroasa, distrusa de

O inscriptie romana veche de 2.000 de ani, despre care se crede ca a fost realizata in onoarea imparatului roman Marcus Aurelius Antonius, cunoscut in istorie si drept Caracalla, se afla in prin proces de restaurare la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, dupa ce ea a fost sparta de o echipa de muncitori.

acum 94 luni (19 Apr 2016)

O inscriptie romana veche de 2.000 de ani, despre care se crede ca a fost realizata in onoarea imparatului roman Marcus Aurelius Antonius, cunoscut in istorie si drept Caracalla, se afla in prin proces de restaurare la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, dupa ce ea a fost sparta de o echipa de muncitori. Potrivit managerului muzeului, incidentul s-a petrecut pe situl arheologic de la Buciumi (judetul Salaj), acolo unde functiona, in vremea stapanirii romane, un castru ce ii adapostea pe soldatii romani.

Castrul Roman de la Buciumi a fost inclus intr-un proiect de punere in valoare, finantat cu fonduri europene, iar lucrarile aferente au dus la descoperirea inscriptiei, dar si la spargerea ei in mai multe bucati. "Constructorul care facea lucrarile de realizarea a instalatiei electrice a dat cu utilajele peste ea. Hr., din timpul pregatirii vizitei imparatului in Dacia, si este momentan cercetata in detaliu de catre o echipa de specialisti ai epocii romane, in frunte cu Ioan Piso, profesor emerit al Facultatii de Istorie si Filosofie al Universitatii Babes-Bolyai.

Lift de acces la castru

Proiectul care a dus la acest incident marcheaza si o premiera. Tot la castrul de la Buciumi se realizeaza, cu aceasta ocazie, un lift vertical, care este, mai exact, o platforma amenajata de la baza dealului pe care este construit castrul pana la varf. Valoarea totala a proiectului este de 35,8 milioane de lei si este implementat de Consiliul Judetean Salaj, din care contributia Consiliului Judetean Salaj este de 1,5 milioane de lei.

Prin acelasi proiect, la Castrul roman Porolissum (Moigrad) s-au facut lucrari de conservare primara, consolidare si reabilitare functionala si volumetrica pentru principalele obiective ale castrului, amenajare alei pietonale, iluminat ambiental, reabilitare drum de acces, amenajare parcari, amenajare punct de informare turistica si grupuri sanitare... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro