O idila ca un scenariu de film: Octavian Goga si Veturia Muresan, dragoste, intrigi si acuzatii de spionaj
Misterul, controversele, suspiciunile si barfele au fost prezente pe tot parcursul relatiei celor doi si au continuat sa ridice semne de intrebare chiar si dupa moartea lor. "Mos Craciun de doua mii de ani nu stie o colinda mai frumoasa ca sarutarea ta" Amorul reluat in 1909 si finalizat printr-o casatorie abia in 1920 a fost asternut in trei caiete de jurnal ale lui Goga, numite "Florile Tacerii" in care poetul si-a trecut gandurile de iubire pentru Veturia, de-lungul a mai bine de un deceniu de relatie ascunsa. Casnicie la schimb cu un post de episcop Relatia de iubire in care cei doi au trait vieti separate mai bine de un deceniu a devenit libera abia in 1920, cand Goga si Veturia au divortat. La Ciucea, in cuibul de iubire cumparat de Goga si amenajat de Veturia, le-a venit ideea ridicarii "Mausoleului iubirii", un loc de veci in care sa fie inmormantati impreuna. Domeniul de la Ciucea, donat statului roman Domeniul de la Ciucea pe care Veturia a reusit sa-l salveze de ocupatia nemteasca, de Carol, Antonescu, Stalin si comunisti a fost donat, intr-un final, statului roman.
Misterul, controversele, suspiciunile si barfele au fost prezente pe tot parcursul relatiei celor doi si au continuat sa ridice semne de intrebare chiar si dupa moartea lor. Despre Goga s-a spus ca ar fi fost otravit chiar cu stiinta celei pe care a iubit-o cu atata patos incat a vrut sa ridice un mausoleu al iubirii, in care sa doarma impreuna somnul de veci. Taina iubirii pe care unii au considerat-o doar "un exercitiu de fictiune" au luat-o cu ei in mormant. Ea era o eleva de pension in varsta de 13 ani, iar Goga un licean care avea 15 ani. Intalnirea care a trezit primii fiori ai unei iubiri de adolescenti a lasat urme pe care timpul nu le-a mai sters. "Tu esti zilele astea la Sibiu - in sfarsit totusi ma gandesc cu bunatate la acest petec de pamant. Iti multumesc ca te-ai gandit sa-mi aduci putin pamant sfant", ii scria Goga Veturiei in 1920, la doua decenii de la prima intalnire. Dragostea la prima vedere de la Sibiu nu s-a concretizat intr-o relatie. A avut parte de o educatie aleasa si a urmat cursurile pensionului de fete din Sibiu. A urmat o cariera de soprana si a ajuns un nume cunoscut. Dupa debutul din 1903 de la Sibiu, cronicarii au numit-o "privighetoarea Ardealului" . Relatia extraconjugala n-a putut fi ascunsa la nesfarsit si, in anii care au urmat, amorul celor doi devenise deja un cunoscut subiect de barfa. "Marea lui dragoste cu care a si plecat in mormant, marea lui obsesie, mai mult decat dragoste, tulburarea, revolta, blestemul", spunea Victor Eftimiu despre iubirea lui Goga pentru Veturia. Veturia a fost gandul care i-a alinat lui Goga perioada de detentie din 1909. Cand a fost pentru prima data inchis sub acuzatia de propaganda nationalista in Ungaria, Goga ii scria Veturiei: "Duta draga, mi-am adus aminte ca si pe cel mai prost asternut se poate visa frumos...".
"Mos Craciun de doua mii de ani nu stie o colinda mai frumoasa ca sarutarea ta" Amorul reluat in 1909 si finalizat printr-o casatorie abia in 1920 a fost asternut in trei cai... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro