O familie de patru persoane trebuie sa scoata, lunar, 583 de lei din buzunar pentru a manca sanatos

O familie de patru persoane trebuie sa scoata, lunar, 583 de lei din buzunar pentru a manca sanatos

Patru persoane pot manca sanatos si suficient intr-o zi, pentru mai putin de 20 de lei. Dieta proasta influenteaza cresterea in inaltime Expertul Aileen Robertson de la Centrul de Nutritie din Copenhaga a explicat ca in Romania, din cauza dietei proaste din primii ani de viata, 13 la suta din copii nu cresc la inaltimea la care ar fi trebuit. De asemenea, tot din cauza dietei bogate in grasimi, s-a inregistrat o crestere de 6 la suta a bolilor de circulatie si de inima, iar rata de ingrasare este mai mare la romani decat la cetatenii altor tari din regiune.

acum 56 luni (11 Mar 2015)

Patru persoane pot manca sanatos si suficient intr-o zi, pentru mai putin de 20 de lei. Cel putin asa arata studiu, "Cosul National de Alimentatie Sanatoasa", realizat in ultimele doua luni, in Romania de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Centrul de Nutritie de la Copenhaga,. Componenta cosului zilnic sanatos este calculata in conformitate cu recomandarile privind aportul de nutrienti si obiectivele privind alimentatia formulate de catre OMS", au explicat expertii in sanatate. Mai mult, Joao Breda de la Centrul Global pentru Nutritie si Sanatate de la Copenhaga a subliniat, la conferinta in care s-au prezentat rezultatele studiului, ca o persoana ar trebui sa fie "vegetariana" in proportie de 70 - 80%. As spune ca dieta ar trebui sa fie vegetariana in proportie de 80%, avem nevoie si de nutrienti de origine animala, dar nu in cantitati mari, in special la copii. De asemenea, este foarte importanta diversitatea si dupa cum am aratat in studiu, poti sa mananci sanatos si ieftin", a aratat expertul.

El a mai spus ca daca ar fi sa comparam dieta europenilor de la tara la tara, ea nu ar arata foarte diferit. "Dieta europenilor nu difera foarte mult de la tara la tara, in special in ceea ce priveste categoriile defavorizate social, care consuma mai multa grasime si mai mult zahar decat ar trebui. Traditia consumului de grasime vine din vremuri cand nu aveam la indemana alimentele pe care le gasim acum in orice piata, cand aveam nevoie de grasime fiindca aveam nevoie de energia pe care o luam din ea. La randul sau, seful biroului OMS din Romania, Victor Olsavszky, a precizat ca este recomandat consumul zilnic a 400 de grame de legume, care, pe langa faptul ca au vitamine, au si fibre, care contribuie la reglarea tranzitului si prevenirea multor afectiuni digestive, inclusiv a cancerului de colon.

Ouale, alimetul cel mai bogat in proteine Nutritionistul Adrian Copcea a explicat ca din punctul sau de vedere, continu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro