O familie cu credit in franci elvetieni a ajuns sa aiba o rata mai mare decat venitul

O familie cu credit in franci elvetieni a ajuns sa aiba o rata mai mare decat venitul

Claudia Groza si sotul ei au accesat in 2007 un credit ipotecar de 65.000 de franci elvetieni. Chiar si asa, pentru obtinerea sumei necesare achizitionarii apartamentului, a fost nevoie ca si parintii sa acceseze un credit, ajungandu-se la o rata totala de 750 de franci, aproximativ 1.700 de lei, la momentul accesarii creditului. Am scos 65.000 de franci si dupa 6 ani de zile cand am fost sa incercam o refinantare ni s-a spus ca mai avem de platit 63.000 de franci.

acum 109 luni (23 Jan 2015)

Claudia Groza si sotul ei au accesat in 2007 un credit ipotecar de 65.000 de franci elvetieni. Creditul era singura solutie a celor doi soti pentru achizitionarea unui apartament, iar potrivit Claudiei Groza, francul elvetian era singura moneda in care cei doi soti se puteau imprumuta astfel incat rata sa nu depaseasca 30 la suta din venitul familiei. Chiar si asa, pentru obtinerea sumei necesare achizitionarii apartamentului, a fost nevoie ca si parintii sa acceseze un credit, ajungandu-se la o rata totala de 750 de franci, aproximativ 1.700 de lei, la momentul accesarii creditului.

Inainte de ultimele cresteri ale francului, rata familiei Groza a ajuns la 2.900 de lei. Daca nu ar fi pensia parintilor, din care luam 1.000 de lei, nu ne-am descurca", a declarat Claudia Groza pentru "Adevariul".

Pe langa problemele cauzate de cresterea francului elvetian, Claudia Groza reclama si doua contracte aditionale menite sa o ajute, dar care s-au dovedit a fi in realitate o mare teapa. Claudia Groza sustine ca la inceput cea mai mare parte a ratei pe care o platea reprezenta dobanda, iar o mica parte era creditul efectiv. Dupa prima crestere a francului, in 2010, a fost chemata la banca sa semneze un act aditional prin care banca se oferea sa o ajute, dandu-i posibilitatea sa plateasca jumatate din credit si jumatate dobanda. La sfarsitul unui an ne-au chemat sa semnam un al doilea act aditional, in care au scris ca suntem de acord sa se calculeze rata conform unei formule in care este inclusa si o marja a bancii. Am scos 65.000 de franci si dupa 6 ani de zile cand am fost sa incercam o refinantare ni s-a spus ca mai avem de platit 63.000 de franci. "Am contestat modul de calcul al dobanzii pe care banca il calculeaza cum vrea ea, conform unui indice de referinta doar de banca stiut. Am contestat un comision de administrare pe care il consideram abuziv si exista suficeinte spete care arata ca e abuziv, castigate inaint... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro