O fabrica romaneasca functioneaza la Timisoara fara intrerupere de aproape 100 de ani

O fabrica romaneasca functioneaza la Timisoara fara intrerupere de aproape 100 de ani

Pe 12 noimbrie, la lasarea intunericului, pe strazile "burgului" de pe Bega au fost puse in functiune 731 de lampi de iluminat electric, in lungime totala de 59 de kilometri, dandu-se astfel in functiune Uzina Electrica... Imediat dupa unirea Banatului cu Romania, printre multele firme cu profil electronic isi face loc si intreprinderea pentru fabricarea de aparate electrice si elemente galvanice Galvani (1924), intreprinderea electrotehnica si tehnica DURA (1921) si Fabrica de candelabre si articole de bronz (1923). Firmele mari, de import-export, se ocupau de partea de vanzare, noi doar realizam cantitatile la calitatea solicitata", a declarat Gheorghe Cocian, director general si presedinte al Consiliului de Administratie al SC ELBA SA.. Intre 1965-1980 se dezvolta sub elanul comunist: o data cu dezvoltarea altor ramuri industriale, ce implica cereri sporite de produse: industria de automobile si a mijloacelor de transport CFR si navale, constructia de cladiri industriale si de locuinte etc. "ELBA asigura echiparea unei largi game de masini produse de Dacia Renault, pentru uzinele din Romania, Brazilia, Rusia, Maroc, Columbia, Iran, India si Africa de Sud, iar din 2013 sunt partenerul uzinelor Volkswagen carora le livreaza seturi complete de lampi pentru echiparea autovehicolelor fabricate de Uzinele Skoda", a declarat directorul Gheorghe Cocian.

acum 72 luni (2 Feb 2015)

Pe 12 noimbrie, la lasarea intunericului, pe strazile "burgului" de pe Bega au fost puse in functiune 731 de lampi de iluminat electric, in lungime totala de 59 de kilometri, dandu-se astfel in functiune Uzina Electrica... Imediat dupa unirea Banatului cu Romania, printre multele firme cu profil electronic isi face loc si intreprinderea pentru fabricarea de aparate electrice si elemente galvanice Galvani (1924), intreprinderea electrotehnica si tehnica DURA (1921) si Fabrica de candelabre si articole de bronz (1923). Fabrica de Candelabre si Articole de Bronz cu sediul central la Budapesta, era detinuta de Rudolf Kissling. Acesta se transforma, prin cedarea actiunilor catre partea romanana, in 1925, in LUMINA, prima fabrica romana de candelabre. Actionari principali sunt cei de la Banca Timisoara. Fabrica Galvani era detinuta de Izidor Gyori si fiul. In 1930, fiind o firma mica, va face cu greutate crizei economice, asa ca la 27 octombrie 1930, este preluata de familia Besa, ce detine peste 50% din actiuni si va functiona sub denumirea de Galvani-Fabrca pentru articole alectronice SA. In 1944, datorita bombardamentelor de la Timisoara, fabrica este adusa in situatia de faliment. Reluarea activitatii se face cu sprijinul statului, fabrica preluand o comanda pentru armata, pe baza careia primeste finantare de la diverse banci. Incepe productia de baterii anodice si de telefoane de campanie pentru Armata Sovietica.

"Numaratoarea" ELBA incepe in 1921, o data cu aparitia fabricii DURA DURA a fost infiintata la 13 ianuarie 1921, si avandu-i ca proprietari pe Ludovic Barta, Geza Perenyi si Adalbert Low-Beer. La sediul de la Calea Buziasului si-au inceput activitatea 30 de muncitori. Isi pastreaza insa profilul, fabricarea de elemente galvanice si articole tehnice, pregatirea instalatiilor electrice cu curent tare si slab, fabricarea si vanzarea masinilor electrice si articole mecanice. "Uzinele DURA SA" i-a avut ca actionari, in 1930, Banca Timisoara (33,39 % -... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro