O ctitorie a domnitorului Petru Rares va fi reabilitata cu 23 de milioane de lei

O ctitorie a domnitorului Petru Rares va fi reabilitata cu 23 de milioane de lei

Alte stiri pe aceasta tema: Inceperea lucrarilor de reabilitare a podului de la Maracineni, intarziata inca doua saptamani de un aviz Statuia lui Stefan cel Mare, care sta sa se prabuseasca, pare imposibil de restaurat.

acum 42 luni (22 Oct 2017)

Sefii Consiliului Judetean (CJ) Suceava a semnat contractul de finantare pentru restaurarea patrimoniului Manastirii Probota. Proiectul este unul in valoare de cinci milioane de euro.

Manastirea Probota, ctitorie a domnitorului moldovean Petru Rares, va beneficia de 23 de milioane de lei in baza unui proiect care a fost aprobat.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerului Fondurilor Europene, lucrarile de reabilitare a complexului monahal se vor derula timp de trei ani si se vor finaliza prin punerea in valoare a patrimoniului cultural din Probota.

Manastirea Probota a fost construita in anul 1530 de catre domnitorul Petru Rares. Dar solutia propusa de specialisti veniti din Japonia nu a corespuns conditiilor de clima din zona noastra", a explicat Viorel Blanaru.

El a mai spus ca cei care s-au ocupat atunci de restaurarea Manastirii Probota si au incercat sa reconfigureze chiar si vechile curti domnesti nu au fost foarte priceputi. Lucrarile arheologice efectuate in incinta Manastirii Probota au scos la iveala, pe de alta parte, cladiri importante, de tip case domnesti si s-au impus lucrari de restaurare adecvate" a aratat Viorel Blanaru.

In acest context, s-au solicitat si obtinut fonduri consistente de la Guvern, care, "daca vor fi bine gospodarite, vor duce la imbogatirea peste poate a celei mai frumoase manastiri din aceasta zona a Moldovei", conform specialistului in monumente istorice Viorel Blanaru.

Alte stiri pe aceasta tema:

Inceperea lucrarilor de reabilitare a podului de la Maracineni, intarziata inca doua saptamani de un aviz

Statuia lui Stefan cel Mare, care sta sa se prabuseasca, pare imposibil de restaurat. Nicio firma nu s-a inscris la licitatia privind reabilitarea sa

Cum s-a mobilizat un oras intreg pentru repararea unei sectii de spital. Pro... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro