O Comisie pentru relansarea Europei. Noua structura sub coordonarea lui Juncker si riscul blocajului

> Audierea candidatilor pentru posturile de comisar european in fata comisiilor europarlamentare de specialitate, in intervalul 29 septembrie - 3 octombrie, va da, pentru prima data, masura echilibrului pe care Jean-Claude Juncker l-a gasit intre competenta profesionala si criteriul politic. De pilda, Franta nu se poate bucura deplin de nominalizarea fostului ministru socialist al Economiei si Finantelor, Pierre Moscovici, pentru portofoliul echivalent din Comisie, de vreme ce se va afla sub "controlul" vicepresedintelui finlandez Jyrki Katainen, renumit pentru rigoarea bugetara, dupa model german, pe care a promovat-o din postura de premier al Finlandei. E de asteptat sa nu fie indulgent, ca responsabil, la nivelul Comisiei, pentru Crestere, investitii si noi locuri de munca, cu un guvern francez, de pilda, confruntat cu un deficit public de 4,4% din PIB in acest an, fata de 3,8% prevazut in iunie si mult peste euro-limita admisa de 3%.

acum 84 luni (12 Sep 2014)

>

Audierea candidatilor pentru posturile de comisar european in fata comisiilor europarlamentare de specialitate, in intervalul 29 septembrie - 3 octombrie, va da, pentru prima data, masura echilibrului pe care Jean-Claude Juncker l-a gasit intre competenta profesionala si criteriul politic. Ceea ce reprezinta o prima veste buna pentru un for acuzat, in precedentul mandat mai ales, de lipsa de legitimitate democratica. Nu mai e doar rodul vointei sefilor de stat, ci rezultatul unui vot de incredere dat de alegatori platformei Popularilor Europeni, cu Juncker in postura de candidat pentru presedintia Comisiei. Ramane sa vedem in ce masura factorul politic e dublat de competenta necesara gestionarii portofoliilor de comisar intr-un context deloc facil.

Estul castiga teren

Cert, deocamdata, e faptul ca formula propusa asigura, intr-o maniera riguroasa, echilibrele necesare - politice, geografice, intre vechile si noile state membre si de gen. Nu mai putin de 7 fosti comisari europeni vor face parte si din Comisia Juncker (reprezentantii Germaniei, Austriei, Suediei, Finlandei, Bulgariei, Slovaciei si Croatiei).

Polonia e cea mai bine reprezentata, obtinand, pe langa presedintia Consiliului European prin ex-premierul Donald Tusk, postul de comisar pentru comert intern, pentru care este propusa Elzbieta Bienkowska, fosta vice-premier in ultimul an si un foarte performant ministru al Dezvoltarii Regionale in perioada 2007-2013, cand s-a remarcat prin absorbtia accelerata de fonduri europene de catre Polonia.

Din cele sapte posturi de vicepresedinti ai Comisiei, pentru patru sunt nominalizati fosti prim-ministri, trei provenind din statele noi membre: letonul Valdis Dombrovskis, estonul Andrus Ansip si slovena Alenka Bratusek, lor adaugandu-li-se finlandezul Jyrki Katainen.

Bulgaria, prin fostul comisar Kristalina Georgieva, va detine, de asemenea, un post de vicepresedinte al Comisiei, responsabil pentru... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro