O colectionara de obiecte populare si-a amenajat acasa un muzeu, pe ascuns, dupa ce si-a trimis sotul in concediu

O colectionara de obiecte populare si-a amenajat acasa un muzeu, pe ascuns, dupa ce si-a trimis sotul in concediu

Maria are foarte multe costume populare FOTO Bodgan Iancu In urma cu ani de zile, una din camerele casei era plina de asemenea obiecte de valoare, iar fiul cel mare la Mariei a incurajat-o sa le organizeze, spunandu-i ca lucrurile pe care le are sunt de muzeu. Dupa ce am iesit la pensie am inceput sa ma ocup mai intens de aceste obiecte de valoare, atat de cele create de mine, cat si de cele colectionate.

acum 81 luni (1 May 2016)

In urma cu cativa ani, sotul ei nu a fost de acord sa transforme pivinita casei lor intr-un mic muzeu, astfel ca l-a trimis intr-un concediu la unul dintre copiii aflati in Italia. In acea perioada a amenajat de la zero o incapere a locuintei in care si-a expus obiectele.

Maria Aiftincai are 54 de ani si peste 10.000 de obiecte, costume populare autentice, obiecte de uz casnic, carti.

"Si alte tari din lume au cultura dezvoltata, dar parca nicaieri in aceasta lume, traditie si obiceiuri mai frumoase ca la romani nu exista.

Maria a venit in Vladimirescu la inceputul anulir 1980, insa dragostea fata de asemenea obiecte a aparut din anii tineretii, cand participa la diferite cercuri literare si de folclor. Nu aveam timp sa ma ocup, trebuia sa ma ocup si de trebuierile casnice, fiind casatorita si cu trei copii", spune Maria.

Maria are foarte multe costume populare FOTO Bodgan Iancu

In urma cu ani de zile, una din camerele casei era plina de asemenea obiecte de valoare, iar fiul cel mare la Mariei a incurajat-o sa le organizeze, spunandu-i ca lucrurile pe care le are sunt de muzeu.

Dupa ce am iesit la pensie am inceput sa ma ocup mai intens de aceste obiecte de valoare, atat de cele create de mine, cat si de cele colectionate.

"Dupa ce am iesit la pensie mi-am pus in gand sa organizez o camera cu aceste obiecte, dar initial sotul meu nu a fost de acord.

In muzeu sunt diferite obiecte FOTO Bogdan Iancu

"Bazele muzeului le-am pus acum cinci ani, cand am mers la o lansare de carte a doamnei Aiftincai. M-a invitat sa vad muzeul pe care il are si am ramas impresionat de ceea ce am vazut. Atunci mi-a venit ideea de a-i pune la dispozitie un loc, chiar la Casa de Cultura Vladimirescu. Am vorbit la Muzeul din Arad au trimis doi muzeografi si am reusit sa punem la punct muzeul", povesteste Ioan Cri... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro