O ciuperca a produs epidemii cumplite. Dupa 500 de ani, s-a descoperit secretul drogului pe care calugarii tibetani il cunosc de milenii

O ciuperca a produs epidemii cumplite. Dupa 500 de ani, s-a descoperit secretul drogului pe care calugarii tibetani il cunosc de milenii

Zeci de mii de oameni si-au gasit sfarsitul in Evul Mediu dupa ce au consumat, uneori fara sa stie, o ciuperca ascomiceta parazita, denumita cornul-secarei. Ulterior, s-a descoperit ca ergotul de secara era folosit de mii de ani de calugarii tibetani la ritualuri mistice, ce s-au pastrat in celebra lucrare "Cartea mortilor".

acum 93 luni (8 Sep 2016)

Zeci de mii de oameni si-au gasit sfarsitul in Evul Mediu dupa ce au consumat, uneori fara sa stie, o ciuperca ascomiceta parazita, denumita cornul-secarei. Aceasta are un sclerot violet-inchis, cu o lungime de 6 centimentri si o grosime de 0,5 centimetri, scrie Mihaela Opris in cartea "Milenarele intamplari ale plantelor medicinale", aparuta la editura Albatros in 1990.

Amploarea epidemiilor provocate de aceasta ciuperca a facut ca ea sa fie comparata cu ciuma si holera. In varianta convulsiva, cel in cauza era macinat de spasme musculare, durerile fiind atroce, se mentioneaza in cartea "Milenarele intamplari ale plantelor medicinale" .

Ergotismul este amintit pentru prima data in 1096 de scriitorul benedictin Sigebert de Gemblours . Vor mai trece insa 500 de ani pana cand se va face o legatura clara intre cornul-secarei si boala pe care o provoaca, iar cel care va face acest lucru va fi Denis Dodart, medicul lui Ludovic al X IV-lea, scrie Mihaela Opris.

Cornul secarei, un alt fel de LSD

Un an mai tarziu, abatele Teissier intareste spusele lui Dodart in lucrarea "Memoriu asupra bolii de secara numita ergot" si face mai multe teste pe animale pentru a urmari simptomele si efectele ciupercii cornul-secarei asupra acestora, se relateaza in cartea "Milenarele intamplari ale plantelor medicinale" .

Tentative firave de izolare a alcaloizilor ergotului s-au facut de unii chimisti in secolul al XIX-lea, insa abia in perioada 1918-1944, un grup de cercetatori din Basel (Elvetia), condusi de A.

Ulterior, s-a descoperit ca ergotul de secara era folosit de mii de ani de calugarii tibetani la ritualuri mistice, ce s-au pastrat in celebra lucrare "Cartea mortilor". In carte se mentioneaza ca ciuperca cornul-secarei produce efecte halucinogene asemanatoare drogului numit LSD 25, evident in anumite doze si cu un anumit mod de preparare.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro